Salman Rushdie ne pozabi starih zamer. Foto: Reuters
Salman Rushdie ne pozabi starih zamer. Foto: Reuters
Germaine Greer
Germaine Greer si želi, da bi manjšine imele pravico do izražanja svojega mnenja.
Brick Lane
Filmarji morajo posikati ulico, ki je podobna Brick Lanu. Foto: EPA

Ta konec tedna se je zaradi protestov bangladeške skupnosti, ki nasprotuje snemanju filma o tradiciji dogovorjenih porok, ki še vedno vlada v skupnosti Bangladeševcev, filmska ekipa odločila, da bo film posnela drugod, in ne v ulici Brick Lane, kjer živi veliko priseljencev iz Bangladeša.

Bangladeševci še niso vstopili v 21. stoletje
Ti so se razburjali že ob izidu romana Brick Lane avtorice Monice Ali, ki je opisala zgodbo komaj osemnajstletne Bangladeševke, ki jo družina pošlje v Veliko Britanijo, da bi se poročila z neznanim moškim. Dekle, ki razen nekaj vljudnostnih fraz angleško sploh ne zna, se na otoku znajde iz oči v oči z mnogo starejšim moškim. Roman je tako kritična razčlemba toge skupnosti bangladeških priseljencev v Veliki Britaniji, katerih člani, predvsem ženske, ki jim je še vedno odmerjeno mesto ob domačem ognjišču, pogosto živijo v samosvojem svetu, zelo drugačnem od britanske družbe.

'Boj' med književnikoma traja že skoraj 20 let
Svoj pogled na snemanje filma Brick Lane so zdaj začeli izrekati tudi člani mednarodne organizacije PEN, ki povezuje literate s celega sveta. Avstralska pisateljica Germaine Greer je bila do bangladeških tradicionalistov precej prizanesljiva. Izjavila je, da imajo vso pravico, da poskušajo preprečiti snemanje filma, ki skuša očrniti njihov način življenja. To izjavo pa je hitro izkoristil Salman Rushdie, ki ima z Greerovo še "neporavnane račune". Pisateljico je obtožil zagovarjanja cenzure umetniških del, kar je seveda tudi film. Avtor Satanskih stihov, ki so mu prinesli celo obsodbo na smrt, ki jo je izrekel nekdanji iranski državni in verski voditelj ajatola Homeini, je Greerovi vrgel v obraz, da je njen napad na film zahrbten in nečasten. Zamera med književnikoma sega še v osemdeseta leta. Tedaj se namreč Germaine Greer ni pridružila literatom, ki so leta 1989 obsodili sodbo ajatole Homeinija.

Film bo nekoč vendar nared
Seveda ne smemo pozabiti zapisati, da Germaine Greer vendar ni tako nestrpna, kot jo je hotel prikazati Rushdie. Greerova je namreč zapisala, da seveda Bangladeševci ne morejo preprečiti, da bi ekipa filma Brick Lane delo nadaljevala kje drugje. To priznavajo tudi samo protestniki. Njihov vodja Abdus Salique je tako izjavil, da so člani bangladeške skupnosti srečni, da film ne bo nastajal v njihovem življenjskem okolju, da pa seveda ne morejo preprečiti dokončanja filma, ki bo nekoč seveda prišel na spored kinematografov.