Simpsonovi že od leta 1988 navdušujejo tako občinstvo kot kritike. Polurna tedenska serija je postala pravi popkulturni fenomen. Drugo je televizijska – in zdaj filmska – zgodovina. Foto: Kolosej
Simpsonovi že od leta 1988 navdušujejo tako občinstvo kot kritike. Polurna tedenska serija je postala pravi popkulturni fenomen. Drugo je televizijska – in zdaj filmska – zgodovina. Foto: Kolosej
Homer - legenda
Violeta Tomič
Glasove v slovenski različici filma je likom posodilo več znanih slovenskih igralcev. Foto: RTV SLO
Simpsonovi osvajajo svet

Televizijska družina Simpsonovi se je po 18 letih, štiristo epizodah in številnih nagradah in priznanjih preselila na velika platna. Film o nenavadni družini z nerodnim nergačem Homerjem na čelu si slovenski oboževalci lahko ogledajo v kinodvoranah Koloseja v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Celju.

Homerjevo odisejo sproži - pujs
Homer je še vedno, kot v tv-seriji, "prikupno zabit", omislil pa si je novega ljubljenčka - pujsa. A silos, poln ljubljenčkovih kakcev, pušča, kar se izkaže za kombinacijo, ki povzroči katastrofo, kakršne Springfield ne pomni. Modrolasa Homerjeva soproga Marge je zgrožena nad moževim monumentalnim spodrsljajem, maščevalna drhal pa se zgrne nad domovanje Simpsonovih. Družini uspe zbežati v zadnjem hipu, vendar se zaradi lokacije in sporov kmalu loči.

Prebivalci Springfielda si (upravičeno) želijo Simpsonove krvi. Razdejanje, ki ga je sprožil Homer, je pritegnilo pozornost ameriškega predsednika Arnolda Schwarzeneggerja in vodjo Agencije za varovanje okolja Russa Cargilla, ki skuje načrt, kako rešiti zagato. Medtem ko usoda Springfielda in sveta visi v zraku, se Homer odpravi na osebno odisejado odrešitve – želi si Marginega odpuščanja, ponovnega snidenja družine in rešitve rodnega mesta.

Ogled v slovenščini ali angleščini?
Film je sinhroniziran v slovenščino, na sporedu pa bo tudi izvirna različica s podnapisi. Homerju, sanjaču in nerodnemu, večnemu optimistu, je glas posodil Jernej Kuntner, njegovi ženi, romantični Marge, pa Violeta Tomič. Glas vsevedne hčerke Lise pripada Mojci Fatur, živahnemu in upornemu Bartu, ki nikoli ne naredi ničesar prav, pa je glas posodila Nina Valič. V drugih vlogah so se med drugimi izkazali Ljerka Belak, Predrag Lalič, Miha Alujevič, Sebastjan Cavazza in Marko Potrč. Glasbene vložke so odpeli Nino in Samo Kozlevčar, Sandra Feketija, Katja Koren in Miha Rojko.

Med zvezdniki, ki so posodili glasove likom v izvirniku, velja omeniti Alberta Brooksa, Joeja Mantegno in Toma Hanksa, druga ekipa pa ostaja enaka kot pri tv-seriji. V filmu nastopajo tudi punkrockerji Green Day, v vlogi predsednika države pa Arnold Schwarzenegger, ki mu je glas posodil Harry Shearer. Groening je namreč potreboval predsednika, ki bo ljudi spravil v smeh, in okorni Schwarzenegger se mu je zdel logična izbira.

Vermont prvi pozdravil Simpsonove
Kot je znano, so Simpsonovi svetovno premiero doživeli prejšnjo soboto v Springfieldu v ameriški zvezni državi Vermont, ki šteje približno 9.300 prebivalcev. Med številnimi Springfieldi, posejanimi po Združenih državah, je bilo mestece na ameriškem severovzhodu za rojstni kraj disfunkcionalne družine izbrano v spletnem glasovanju.

Prvi celovečerni izdelek slavne družine so na premieri pozdravili "oče" Simpsonovih Matt Groening in drugi soustvarjalci filma ter na tisoče oboževalcev, ki so menda, tako kot kritiki, nad animiranim celovečercem navdušeni.

Simpsonovi osvajajo svet