Film Trije turobni tigri po mnenju žirije presega obstoječe etikete in na novo definira občutek pripadnosti in sožitja. Foto: IMDb
Film Trije turobni tigri po mnenju žirije presega obstoječe etikete in na novo definira občutek pripadnosti in sožitja. Foto: IMDb

Trije turobni tigri so po besedah žirije še posebej izstopali s svojim načinom pripovedi in sporočilnostjo. "LGBTQ+ skupnost je vedno izzivala ustaljene družbene norme. Enako velja za umetnike, ki vedno znova preizprašujejo meje umetniškega izražanja. Ustvarjalcem filma Trije turobni tigri (Tres Tigres Tristes) je uspelo povrhu vsega izzvati tudi kvir skupnost in 'predalčkanje', ki smo mu velikokrat priča," beremo v utemeljitvi.

Film, tako žirija, presega obstoječe etikete in na novo definira občutek pripadnosti in sožitja. "V njem spremljamo junake, ki spontano vzpostavljajo raznolike provizorične skupnosti. V atmosferi prikrite stiske se liki odzivajo na politično realnost, ki so ji podvrženi, na svoj način. So aktivisti, preprosto s tem, da živijo, s tem, da preprosto so."
Filmska pripoved teče fluidno, tako pri prikazovanju likov kot pri dramaturški pripovedi. Scenarij pa na prvi pogled deluje premočrtno, a v resnici posnema naš sodobni um – ko skače iz prizora v prizor, iz zgodbe v zgodbo. Kljub temu se gledalec nikoli ne izgubi, saj ga film popelje s seboj v ta kalejdoskop vtisov.

Kdo je presojal
Med igranimi celovečerci je filme izbirala žirija v sestavi Iztok Klančar, ki ustvarja eksperimentalne filme in poučuje na Kraljevi akademiji za umetnost in oblikovanje v Haagu, Sina Früh, ki je umetniška vodja največjega švicarskega kvirovskega festivala Pink Apple, in ustvarjalec na področju televizije, filma, vsebin za mobilne in spletne platforme ter oglaševanja Uroš Goričan.

Nelly & Nadine je neverjetna zgodba o ženskah, ki sta se zaljubili na božični večer leta 1944 v koncentracijskem taborišču v Ravensbrücku. Foto: IMDb
Nelly & Nadine je neverjetna zgodba o ženskah, ki sta se zaljubili na božični večer leta 1944 v koncentracijskem taborišču v Ravensbrücku. Foto: IMDb

Vse celovečerne filme pa je v času festivala ocenjevalo tudi občinstvo, ki je najvišjo oceno dodelilo dokumentarnemu filmu Nelly & Nadine, ki je tako prejemnik nagrade rožnati zmaj po izboru občinstva.

O ljubezni, ki je vzniknila v koncentracijskem taborišču
Film pripoveduje o ženskah, ki se zaljubita na božični večer leta 1944 v koncentracijskem taborišču Ravensbrück. Čeprav sta bili v zadnjih mesecih vojne ločeni, se ponovno srečata in zaživita skupaj do konca življenja. Njuna ljubezen je bila dolgoletna skrivnost tudi za najožjo družino, potem pa se je Nellyjina vnukinja Sylvie odločila odpreti osebni arhiv Nelly in Nadine ter razkriti njuno zgodbo, so vsebino filma povzeli organizatorji festivala.

Žirija selektorjev_ic je podelila tudi nagrado za najboljši slovenski kratki film umetniškemu tandemu The Witch Twins (Robi in Alen Predanič) za njun film Marjetica v postelji.

Program letošnjega festivala LGBT-filma je prinesel 25 igranih in dokumentarnih celovečernih filmov ter 27 kratkih filmov.