Slovenka je šele četrti slovenski film, ki bo v ZDA izšel na DVD-ju, kar je uspelo tudi Kozoletovemu (na fotografiji) drugemu filmu Rezervni deli (Spare Parts). Foto: Vertigo
Slovenka je šele četrti slovenski film, ki bo v ZDA izšel na DVD-ju, kar je uspelo tudi Kozoletovemu (na fotografiji) drugemu filmu Rezervni deli (Spare Parts). Foto: Vertigo
Michael Haneke
Lani je nagrado za najboljši film dobil Beli trak, za režijo pa Michael Haneke. Foto: EPA

Celoten seznam najboljših evropskih filmov, teh je običajno med 30 in 40, bo objavljen v nekaj dneh. Gre predvsem za filme, ki so bili uspešni na festivalih in so imeli dobro produkcijo; Slovenka se je mednje uvrstila tudi po zaslugi odličnih kritik, ki jih je dobila v tujini, je prepričan njen režiser Damjan Kozole.

O izbranih filmih bo nato glasovalo še približno 2.000 članov organizacije EFA. Rezultati tega glasovanja bodo v začetku novembra določili nominirance v posameznih kategorijah: za najboljši film, režijo, scenarij in druge. Podelitev 23. evropskih filmskih nagrad bo 4. decembra v Talinu.

Kot je še dejal Kozole, veliko pomeni že to, da je "tvoj film izbran med najboljše filme, saj zanj glasujejo vsi filmski profesionalci". Slovenka je sicer njegov drugi film, ki ga je Evropska filmska akademija uvrstila med najboljše. Leta 2003 so se v omenjeni nabor uvrstili Rezervni deli.

Zgodba o 23-letni študentki Aleksandri, ki se na skrivaj prodaja pod šifro "Slovenka", je bila po premieri na sarajevskem filmskem festivalu prikazana že na več kot 40 mednarodnih filmskih festivalih, tudi na festivalu v Torontu in Rotterdamu, so sporočili s produkcijske hiše Vertigo/Emotionfilm.

Dober glas seže od Sarajeva do Amerike
Film je bil tudi že večkrat nagrajen. Nina Ivanišin je za vlogo Aleksandre v filmu prejela dve nagradi. V Valencii je oktobra lani prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo, ki ji jo je na festivalu podelila mednarodna žirija, prejela pa je tudi nagrado za najboljšo igralko na 1. festivalu evropskega filma, ki je decembra lani potekal v Savojskih Alpah.

Pravice za predvajanje filma so med drugimi kupile ZDA, Nemčija in Francija. Film je v tujini, še zlasti v ZDA, navdušil kritike in občinstvo. Moving Pictures Magazine je zapisal, da je Slovenka "nepozabna meditacija o kapitalizmu", "ultimativna, fascinantna študija o razbitih sanjah" in "hipnotičen film, v katerem je režiser razvil nov, samosvoj pripovedni stil". Za Variety je glavna junakinja "ena najbolj hladnih in preračunljivih antijunakinj v zgodovini filma", za Screen International pa je Kozoletov film "izredno inteligentna metafora kapitalizma".

Film Slovenka je nastal v slovensko-nemško-hrvaško-srbski koprodukciji. Koscenarista sta Ognjen Sviličić in Matevž Luzar, direktor fotografije Aleš Belak, glasbo je napisal duo Silence.