Med enim od svojih poskusov z radioaktivnostjo je Dr. No izgubil roki, ki ju je nato nadomestil z železnima protezama. In medtem tuhtal o svojem maščevanju znanstveni skupnosti, ki ga, kot je bil prepričan, ni dovolj cenila. Foto:
Med enim od svojih poskusov z radioaktivnostjo je Dr. No izgubil roki, ki ju je nato nadomestil z železnima protezama. In medtem tuhtal o svojem maščevanju znanstveni skupnosti, ki ga, kot je bil prepričan, ni dovolj cenila. Foto:
Dr. No
Dr. No je bil seveda tudi bondiada, v kateri je Ursula Andress iz vode prišla v tistem slavnem belem bikiniju.

V Kanadi rojeni igralec se je, preden se je proslavil kot zlikovec, s katerim je moral Sean Connery kot Bond obračunati v filmu Dr. No, kalil v gledaliških in manjših filmskih vlogah. Zadnjič je na odrskih deskah stal leta 2001, v broadwayski produkciji Sojenja v Nurembergu. Pred tem je nastopil v celem kupu raznovrstnih predstav, od Antonija in Kleopatre pa do Kralja Leara, a si pozornost publike vseeno priboril šele z vlogama v filmih Viva Zapata! (1952, z Marlonom Brandom v glavni vlogi) in The Unforgiven (1960, ob Burtu Lancasterju). Njegova zadnja televizijska vloga je bila leta 1996, ko je bil epizodni lik v seriji Zakon in red.

V spominu ni hotel ostati kot zločinski veleum
Pokojnikova hčerka - po daljši bolezni je umrl na svojem domu na Manhattanu - pravi, da se je oče svoje največje filmske vloge spominjal "z velikim prezirom". "V poznejših letih je bil zgrožen, da si ga je svet zapomnil samo po tem - želel je, da bi se ga spominjali kot gledališkega igralca." No, pravega razloga za sram ni imel: s tako diaboličnimi zlobci, kot je bil Dr. No, ki si je kot glava podzemne organizacije SPECTRE skušal (kakopak) podrediti kar celo človeštvo, Bond ni imel pogosto opravka.
Wiseman v času nastanka filma seveda ni imel pojma, da je priča rojstvu ene najslavnejših franšiz v zgodovini: "Niti sanjalo se mi ni, da bo film tako uspešen," je leta 1992 povedal v intervjuju za LA Times. "Glede sebe, sem bil prepričan, da bo to le še ena detektivka B-kategorije v slogu Charlieja Chana (fiktivni detektiv, ki se je od dvajsetih let 20. stoletja dalje pojavil v več kot 50 filmih, op. n.)."

Vloga, ki je nihče ni hotel
Pa še ena zanimivost: pisatelj Ian Fleming je sprva hotel, da bi zlobnega znanstvenika igral njegov bratranec Christopher Lee. Vlogo je ponudil tudi Noelu Cowardu (ta mu je odgovoril s telegramom, ki je šel takole: "Dr. Ne? Ne! Ne! Ne!" Med drugim ga je motilo, da bi moral na rokah nositi železne proteze.). Max von Sydow je vlogo zavrnil, ker je raje sprejel vlogo Jezusa v The Greatest Story Ever Told (je pa pozneje igral Bondovega zlikovca v Nikoli ne reci nikoli). Tako so na koncu pristali pri Wisemanu, ki je bil nato prvi med zgodnjimi negativci v bondiadah, ki mu niso v poprodukciji nasneli tujega glasu.

V spodnjem odlomku Dr. No v svojem podzemnem brlogu Bondu razloži, kaj zastopa organizacija SPECTRE: Special Executive for Counter Intelligence, Terrorism, Revenge, Extortion ( - torej protiobveščevalne sile, terorizem, maščevanje in izsiljevanje). "Štirje veliki stebri moči, ki jih upravljajo največji umi na svetu." Bond: "Popravek ... Zločinski umi." No: "Um uspešnega zločinca je vedno superioren. Saj mora biti!"