Leta 1986 je Andrej Stojan za svoje ustvarjanje prejel Badjurovo nagrado. Foto: TV Slovenija
Leta 1986 je Andrej Stojan za svoje ustvarjanje prejel Badjurovo nagrado. Foto: TV Slovenija

Rodil se je leta 1934 v Celju. Njegova delovna izkušnja sega v leto 1957, ko je bil na Gospodarskem razstavišču asistent pri prvih treh televizijskih oddajah RTV Ljubljana. Režiral je 39 gledaliških del, 41 TV-dram in tri TV-nadaljevanke.

Leta 1986 je sočasno realiziral kot svoj prvenec dvojni projekt: TV-nadaljevanko Primož Trubar (produkcija TV Ljubljana), v kateri je tega pomembnega protestantskega duhovnika, prenovitelja, prevajalca in jezikoslovca upodobil Polde Bibič, in jo nato predelal tudi v film Heretik (produkcija TV Ljubljana in Viba filma). Za svoje filmsko ustvarjanje je leta 1986 prejel Badjurovo nagrado.

"Bil je en 'fejst' fant, dober režiser, ki so se ga priznanja ogibala, ni se trkal po prsih, čeprav bi se lahko. Umaknil se je v samoto, izdajalo in izdalo ga je srce, umrl je tiho in samotno in tako je bil tudi pokopan v Celju. Ko se bosta pisali gledališka in televizijska zgodovina, bosta podčrtali tudi njegovo ime," je v Večeru o Andreju Stojanu zapisal Tone Partljič.

Več o življenju in ustvarjanju Andreja Stojana smo lahko izvedeli pred leti v oddaji Velika imena malega ekrana, katere vsebino najdete tukaj.