Premiera filma Bučko je napovedana za leto 2026. Foto: Senca Studio
Premiera filma Bučko je napovedana za leto 2026. Foto: Senca Studio

Gre za mednarodno produkcijo, slovenska koproducentka je Ida Weiss (Senca Studio), režijo pa sta prevzeli Marina Andree Škop iz BiH-a in Vanda Raymanova iz Slovaške. Trojica je že večkrat sodelovala, med drugim tudi pri prvem slovenskem božičnem filmu Kapa, ki je premiero doživel leta 2022.

Pet snemalnih dni v Sloveniji
Snemanje filma Bučko se je začelo junija v Zagrebu, na lokacijah v Posavju pa so snemali pet dni. Zaradi zahtevne postprodukcije, ki vključuje tudi animacije in posebne učinke, producenti načrtujejo, da bo film v kinematografe prišel leta 2026. Za animacijo skrbi Raymanova s slovaško ekipo, ki je poskrbela tudi za animirane vložke v Kapi.

Scenarij je napisal Jurij Raymanov. Kot so o vsebini filma Bučko še zapisali pri Senca Studiu, otroci uspejo najti način za komunikacijo z avtističnim fantom in skupaj doživijo pustolovščino, v kateri rešijo veliko kriminalno skrivnost. Pustolovščina jih zbliža in jim za vselej spremeni življenja.

Na nevsiljiv način obravnavana tema avtizma
"O motnjah avtističnega spektra se na srečo vse več govori, naš film pa prihaja v pravem trenutku, saj lahko na nevsiljiv način, na katerega film obravnava to temo, resnično prispeva k boljšemu razumevanju in sprejemanju različnih posameznikov v naši družbi. Imam dober občutek, da lahko film osvoji srca tako slovenskih kot tudi mednarodnih gledalcev," je poudarila Ida Weiss. "Film je prežet s številnimi komičnimi elementi, načrtujemo pa ga predstaviti z norim, stiliziranim filmskim jezikom," pa je ob začetku snemanja dejala Marina Andree Škop.

V igralski zasedbi tudi Ajda Smrekar in Matej Puc
V vlogah sestre Alise in brata Milana nastopata Marta Mihanović in Maks Kleončić, ob njiju pa male detektive igrajo Andrija Lamot, Mark Spiridonović in Martin Pišlar. Poleg mladih igralcev v filmu nastopata tudi Ajda Smrekar in Matej Puc, slovaška igralca Csongor Cassai in Gabriela Dzurikova ter hrvaški igralci Judita Franković Brdar, Borko Perić, Snježana Sinovčić, Dražen Čuček, Slavko Sobin in Željko Duvnjak.

Za oblikovanje maske skrbi Mojca Gorogranc Petrushevska, za oblikovanje zvoka pa Julij Zornik. Direktor fotografije je Tomislav Sutlar, scenograf Stefano Katunar, kostumografinja Zorana Mejić, režiser animacije Michal Struss, 3D-animator Krsto Jaram, mojster svetlobe Marko Terešak, tonski mojster pa je Luka Čabo.

Glavna producenta filma sta hrvaški PomPom Film in slovaški Objectif, Senca Studio pa je manjšinski partner. Pri filmu sodeluje tudi latvijski Air Productions. Sofinancerji so Hrvaški avdiovizualni center, Avdiovizualni sklad Slovaške, Slovenski filmski center, Nacionalni filmski center Latvije, Kreativna Evropa MEDIA, Hrvaška radiotelevizija, Slovaška radiotelevizija in Viba Film.