Vplivni indijski poslovnež Anil Ambani se skuša 'vriniti' tudi v hollywoodsko filmsko industrijo. Foto: EPA
Vplivni indijski poslovnež Anil Ambani se skuša 'vriniti' tudi v hollywoodsko filmsko industrijo. Foto: EPA
Nita in Mukeš Ambani
Nita in Mukeš Ambani sta oba velika ljubitelja filmske umetnosti. Nita je soprogu za 50. rojstni dan podarila film, v katerem so največji indijski filmski zvezdniki predstavili Mukeševo življenje. Foto: EPA

Indijski finančni mogotec Anil Ambani je namreč napovedal, da bo v naslednje projekte Stevena Spielberga vložil kar pol milijarde ameriških dolarjev. Spielberg, čigar podjetje DreamWorks je postalo last hollywoodskega velikana Paramount, se veseli. Že dolgo namreč išče način, kako znova dobiti možnost, da bi samostojno upravljal s svojo filmsko kariero.

"Vlagatelji so čudni ljudje. Namesto da bi mi preprosto predali plastično vrečko, polno denarja, in me potem pustili na miru, hočejo vedno vedeti, o čem bodo govorili moji naslednji filmi. Ali kdo bo v njih igral." Umetniki in finančniki se po Allenovih besedah srečajo le na premierah, kjer se zadnji radi kažejo v družbi velikih filmskih ustvarjalcev, od katerih pa sami pričakujejo predvsem dobiček.

Učenje zakonov industrije zabave v ZDA
Nič drugega ne gre pričakovati niti od Indijcev. No, kvečjemu še kanček več 'zajedalstva', če se izrazimo nekoliko grobo. Indijci, katerih država zadnja leta dosega izredno hiter vzpon visokotehnoloških in medijskih gospodarskih panog, namreč v ZDA vlagajo tudi zato, da bi si prisvojili tamkajšnje znanje s področja 'upravljanja' z industrijo zabave. Tako je podjetje Reliance ADA Group, katerega lastnik je ravno Anil Ambani, pred dvema letoma kupilo velik delež družbe Hyde Park Entertainment, ki sicer pripada Indijcu v eksilu Ašoku Amitraju. In pred mesecem dni je na festivalu v Cannesu Reliance napovedal produkcijo kar okoli 69 indijskih filmov; proračun vsakega izmed njih naj bi bil med enim in 40 milijoni ameriških dolarjev.

Napoved poroke med Bollywoodom in Hollywoodom?
Kljub vedno bolj vidni prisotnosti Indijcev v Bollywoodu, o kateri pišejo v časopisu Die Welt, pa je zagotovo še prezgodaj, da bi govorili o 'poroki' med največjima filmskima industrijama na svetu. Bollywood in Hollywood ostajata dva povsem različna koncepta filmske industrije, indijske naložbe v ameriško industrijo zabave pa gre razumeti predvsem kot kaprico bajno bogatih zasebnikov, ki v tem vidijo nekakšen statusni simbol. Tako kot je na primer Nita Ambani svojemu soprogu in Anilovemu bratu za 50. rojstni dan podarila film o njegovem življenju, v katerem je zaigrala cela kopica bollywoodskih zvezdnikov.