Steven Spielberg je dobil svoj prostor v dvorani slavnih. Foto: epa
Steven Spielberg je dobil svoj prostor v dvorani slavnih. Foto: epa

Na slovesnosti, ki so jo priredili ob tem dogodku, so predvajali tudi njegov govor, v katerem je med drugim dejal, da je znanstvena fantastika edini žanr, v katerem lahko ustvarjalec brez kakršnih koli omejitev uporabi svojo domišljijo. Spielberg si je to čast prislužil z režijo znanstvenofantastičnih klasik, kot so na primer E. T. vesoljček, Bližnja srečanja tretje vrste in tudi sodobnejša Jurski park ter Umetna inteligenca.

Med drugim je režiser dejal tudi, da je počaščen, da so ga sprejeli v institucijo, v katero so bili sprejeti taki velikani znanstvene fantastike, kot sta na primer Isaac Asimov in H. G. Welles. Poleg Spielberga so v dvorano slavnih sprejeli še pisatelja Philipa K. Dicka, animatorja Raya Harryhausna in umetnika Chesleyja Bonestella. Spielberg in Harryhausen sta prva v dvorani slavnih, ki se ukvarjata s filmom.

Dvorana slavnih s področja znanstvene fantastike obstaja od let 1996, v Seattle pa so jo preselili lani. Institucijo, v kateri je zdaj 40 ljudi, je ustanovil Paul Allen, sicer eden od soustanoviteljev računalniškega podjetja Microsoft.