Steven Spielberg se ne želi kompromitirati kot 'tihi podpornik' kitajskega kršenja človekovih pravic. Foto: EPA
Steven Spielberg se ne želi kompromitirati kot 'tihi podpornik' kitajskega kršenja človekovih pravic. Foto: EPA
Mia Farrow
Sodelovanje z vsako vlado, ki krši človekove pravice, je seveda obsojanja vredno, vendar pa je Mia Farrow verjetno nekoliko pretiravala, ko je Spielbergovo vlogo primerjala z vlogo Leni Riefenstahl na 'nacističnih' olimpijskih igrah leta 1936 v Berlinu. Foto: EPA

Režiser, ki je 'službo' na Kitajskem sicer že sprejel, je sila nezadovoljen zaradi nesodelovanja Kitajske v mirovnih operacijah v Sudanu. Še bolj ga jezijo poročila številnih organizacij za varovanje človekovih pravic, ki poročajo, da Kitajska Sudanu prodaja orožje. Spielberg bo odločitev o nadaljnjem sodelovanju pri organizaciji poletnih olimpijskih iger 2008 sprejel v naslednjih tednih. Spielberga tudi ni pomirila novica, da je Kitajska ravno prejšnji mesec potrdila ustanovitev okoli milijardo ameriških dolarjev vrednega sklada, sredstva, iz katerega bi namenjali za naložbe v Afriki. Projekt so številni že označili kot poskus sodobnega kolonializma.

Posredovanje pri kitajskem predsedniku
Nasprotovanje Stevena Spielberga kitajski mednarodni politiki ni novo. Režiser, o katerem se ta čas največ govori predvsem zaradi nastajanja novega filma o Indiani Jonesu, je tako že maja predsedniku Kitajske Huju poslal pismo, v katerem je uradno Kitajsko pozval, naj potrdi misijo mirovnikov Organizacije združenih narodov v Sudanu. Spielbergovo pismo je sledilo izjavi igralke Mie Farrow, v kateri je Spielberga 'napadla' zaradi neetičnosti njegovega sodelovanja s Kitajsko, ki slovi kot ena najhujših kršiteljic človekovih pravic.

Leni Riefenstahl pekinške olimpijade?
Tudi s posli, povezanimi z organizacijo olimpijskih iger, ni nič bolje, saj je nedavno v javnost prišla vest, da so hudo kršene pravice delavcev, ki pripravljajo infrastrukturo olimpijade. Obsodba iz ust Mie Farrow je bila izredno ostra - verjetno tudi pretirana -, saj je igralka dejala: "Ali se gospod Spielberg v zgodovino zares želi vpisati kot Leni Riefenstahl pekinške olimpijade?"