Marlon Brando in Maria Schneider v filmu Zadnji tango v Parizu. Foto: IMDb
Marlon Brando in Maria Schneider v filmu Zadnji tango v Parizu. Foto: IMDb

Okvirne določbe, ki jih je objavil igralski sindikat Sag-Aftra (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists), ponujajo skupen nabor politik in praks za tako imenovane koordinatorje intimnosti, ki pomagajo pri produkciji in igralcem skozi spolno občutljive prizore.

Kako izpeljati simulirano spolnost
V skladu s smernicami naj bi ti koordinatorji imeli predprodukcijske sestanke s producenti, režiserji in pisci, da bi ugotovili natančno pričakovano stopnjo golote in posebnosti simulirane spolnosti, kot je določeno v scenarijih. Prav tako naj bi se z igralci srečali na štiri oči, da bi natanko razjasnili, s čim ti soglašajo.

Predsednica igralskega sindikata Gabrielle Carteris. Foto: EPA
Predsednica igralskega sindikata Gabrielle Carteris. Foto: EPA

"Ti protokoli in smernice bodo pripomogli k normalizaciji in spodbujanju vključevanja koordinatorjev intimnosti v produkcijah, s čimer se bosta zagotovili brezskrbnost in varnost članov Sag-Aftra med delom," je po poročanju Associated Pressa (AP) v izjavi sporočila predsednica sindikata Gabrielle Carteris.

Smernice določajo, da bi morali koordinatorji intimnosti pregledati tako imenovana spodobnostna oblačila in fizične ovire, ki se uporabljajo med simulacijami spolnosti pred kamero. Prav tako naj bi bili seznanjeni, kako lahko režiserjem pomagajo pri tako rekoč koreografiranju prizorov na način, da bi ti lahko ostali verodostojni in še zmeraj imeli umetniško težo, brez žrtvovanja dostojanstva ali varnosti nastopajočih.

Neposredno obravnavanje težav spolnega nadlegovanja na snemanju
Smernice, ki jih je pripravila skupina sindikalnih vodij, igralcev in koordinatorjev intimnosti, neposredno obravnavajo težave spolnega nadlegovanja na snemanju, je v izjavi zapisal nacionalni izvršni direktor sindikata David White.

Poudariti velja, da odstopanja od teh standardov niso podlaga za kazenski pregon. Ustanoviteljica združenja strokovnjakov za intimnost Amanda Blumenthal je prav tako pomagala pri oblikovanju teh smernic in glede njih dejala, da "dosegajo pravo ravnovesje med opisovanjem vlog in odgovornostjo koordinatorjev intimnosti, hkrati pa še zmeraj omogočajo prilagodljivost od nastopa do nastopa."

Kako in kje naj potekajo avdicije
To je zadnja v vrsti potez, za katere se je odločil igralski ceh v času gibanja Jaz tudi v poskusu boja proti spolnemu nadlegovanju in drugim spolnim zlorabam, ki so jim podvrženi igralci. Vključujejo tudi pravilnik ravnanja iz leta 2018, ki med drugim določa, da avdicij in podobnih strokovnih sestankov ne bi smeli izvajati v hotelskih sobah ali doma.

V neposredni bližini dvorane Dolby, kje podeljujejo oskarje, so leta 2018 postavili pozlačen kip Harveyja Weinsteina v kopalni halji in copatih, kako v tem oblačilu sprejema nadobudne igralke na
V neposredni bližini dvorane Dolby, kje podeljujejo oskarje, so leta 2018 postavili pozlačen kip Harveyja Weinsteina v kopalni halji in copatih, kako v tem oblačilu sprejema nadobudne igralke na "avdicije". Foto: EPA