Prizor iz igranega celovečerca Oaza (2020). Foto: SFC
Prizor iz igranega celovečerca Oaza (2020). Foto: SFC

Komisija, ki je odločala o nominaciji filma za 94. podelitev oskarjev, je v obrazložitvi zapisala, da je šlo za eno najboljših let srbske kinematografije, saj je bilo v ožjem izboru osem izjemno izstopajočih in kakovostnih filmov, navaja srbski spletni portal Blic.

Ivan Ikić (1982) je študiral filmsko in televizijsko režijo na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu. Foto: Kino Otok
Ivan Ikić (1982) je študiral filmsko in televizijsko režijo na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu. Foto: Kino Otok

Visoki produkcijski standardi in izjemno delo z naturščiki
"Po dolgi razpravi in ​​treh krogih glasovanja se je komisija odločila, da je srbski kandidat za nagrado oskar film Ivana Ikića Oaza v produkciji Sense Productiona. Zgodba občutljive teme o ljubezenskem trikotniku, netipičnih junakih, mladih s posebnimi potrebami preraste v prispodobo, ki odmeva v vseh podnebjih in časih. V tem smislu režiserski proces odlikuje natančnost, ki se prilagaja nepredvidljivosti situacij pri delu z naturščiki," piše v utemeljitvi nominacije.

Komisija je zapisala še, da je ob vsem navedenem "hkrati sledil scenariju, napisanemu v duhu od italijanskega neorealizma do romunskega minimalizma. Spretno prilagajanje pripovednih tokov in delo z igralci je bil izziv, s katerim se je spopadla celotna avtorska ekipa. Visoki produkcijski standardi potrjujejo korak naprej, ki ga ta film predstavlja v vseh pogledih, zaradi česar je prepoznavno delo v duhu evropskega filmskega novega modernizma."

Komisiji je predsedovala redna profesorica filmske teorije na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu Nevena Daković, ob njej pa še filmski kritik, član upravnega odbora Filmskega centra Srbije Miroljub Stojanović, režiser Dragan Marinković, profesor na Umetnostni akademiji v Novem Sadu Siniša Bokan, producent Zoran Janković, direktor fotografije Miloš Spasojević ter filmski kritik in teoretik Tomislav Gavrić.

Vabljeni k branju MMC-jevega intervjuja
s scenaristom in režiserjem Ivanom Ikićem:

"Želel sem, da bi filmske junake odigrali
mladostniki s posebnimi potrebami"

Koprodukcija petih držav, ki pripoveduje o treh najstnikih
Srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francoska koprodukcija Oaza pripoveduje o treh najstnikih, ki živijo v zavodu za osebe s posebnimi potrebami in se morajo spopasti z novoodkritimi čustvi poželenja in zavisti, ko se med njimi nepričakovano splete ljubezenski trikotnik, ki mu grozi, da se bo sprevrgel v spor in iskanje skrajnih poti do kakršnega koli izhoda.

Maruša Majer in Goran Bogdan ob varovancih doma Sremčica. Foto: SFC
Maruša Majer in Goran Bogdan ob varovancih doma Sremčica. Foto: SFC

Varovanci Doma za otroke in mlade Sremčica, ki nastopajo v filmu, so s pomočjo večletnega procesa vaj in delavnic pridobivali igralske izkušnje. Ikić je dejal, da je njihov uspeh še toliko večji, saj v filmu niso igrali sebe, temveč fiktivne, zelo kompleksne like.

Ob varovancih doma Sremčica v filmu nastopata Maruša Majer in njen hrvaški cehovski kolega Goran Bogdan. Slovenski del ekipe sestavljajo še slovenska oblikovalka maske Tina Šubic Dodočić in produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavna producenta Milan in Marija Stojanović sta iz srbske produkcijske hiše Sense. Film je nastal tudi s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in drugih nacionalnih filmskih skladov. Prav tako je pridobil sredstva evropskih skladov Eurimages in Kreativna Evropa Media.

Oaza je med drugim prejela glavno nagrado za najboljši film na 49. mednarodnem festivalu FEST v Beogradu. Foto: FEST
Oaza je med drugim prejela glavno nagrado za najboljši film na 49. mednarodnem festivalu FEST v Beogradu. Foto: FEST

Že zdaj zvrhana malha lovorik
Oaza je svetovno premiero doživela lani na beneškem festivalu in od tam odnesla nagrado za najboljši evropski film v sekciji Dnevi avtorjev (Giornate degli autori). Sledile so številne druge nagrade, in sicer na filmskem festivalu Cinedays v Skopju za najboljši film jugovzhodne Evrope, nagrada za najboljšo režijo na kitajskem festivalu Pingyao, nato posebna omemba žirije na festivalu El Gouna v Egiptu, na filmskem festivalu lani novembra v Zagrebu pa je prejel nagrado za najboljši igrani film. Pred kratkim pa je z 49. mednarodnega filmskega festivala FEST v Beogradu odnesel glavno nagrado za najboljši film.