Foto: Facebook/Atlas ptáků
Foto: Facebook/Atlas ptáků

Atlas ptic je bil premierno prikazan v nedeljo v okviru tekmovalnega programa 55. festivala v Karlovih Varih (KVIFF) na Češkem, ki je eden najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov.

V celovečernem filmu sledimo starajočemu se lastniku tehnološkega podjetja – upodablja ga priljubljeni češki igralec Miroslav Donutil –, ki je vse življenje posvetil delu, zato ga zelo prizadene, ko stvari nenadoma začnejo pokati po šivih. Atlas ptic temelji na prepričljivi igri likov in posebni vrsti nežne ironije, s katero pokaže, da se moramo za ohranitev dostojanstva kdaj tudi osramotiti pred drugimi, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Glavnega protagonista filma Atlas ptic upodablja priljubljeni češki igralec Miroslav Donutil. Foto: Endorfilm
Glavnega protagonista filma Atlas ptic upodablja priljubljeni češki igralec Miroslav Donutil. Foto: Endorfilm

Od detektivke k portretu frustracije
"Glavni lik postopno izgublja nadzor nad svojim lastnim življenjem, kar se mi zdi ključno za ta film. Prva polovica je kot nekakšna detektivka, druga pa je dejansko portret frustracije, kjer glavni lik v bistvu poskuša izvedeti dejansko resnico o samem sebi," je za Radio Slovenija povedal Olmo Omerzu. Dolg stoječi aplavz na premieri svoje nove stvaritve je doživel "zelo emocionalno, saj ko človek film prvič pokaže občinstvu, ob tem vidi, kako se to odzove na film".

Ohranitev značilnega filmarjevega humorja
Prve medijske objave glede Atlasa ptic so zelo spodbudne, prav tako odzivi občinstva, je za Radio Slovenija poročal Urban Tarman. Dodal je, da je umetniški direktor festivala Karel Och za festivalsko televizijo povedal, da je "Atlas ptic zanimiv obrat v Omerzujevi ustvarjalni poti, ki jo je doslej posvečal temi odraščanja, a ohranja avtorjev značilni humor."

Sorodna novica Omerzu: "Ker je to nagrada za režijo, je to zame velika potrditev, da film funkcionira"

V celovečernem filmu, ki v izvirniku nosi naslov Atlas ptáků, ob Miroslavu Donutilu nastopajo še Alena Mihulová, Martin Pechlát, Eliška Křenková, Vojtěch Kotek in Pavla Beretová. Direktor fotografije je Lukáš Milota, glasbo je napisala Monika Omerzu Midriaková, montažerka je Jana Vlčková, scenograf Antonín Šílar in oblikovalec zvoka Pavel Rejholec. Producent filma je češki Endorfilm, slovenski koproducent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film, preostali koproducenti filma so Češka televizija, Punkchart film, Melocoton Films in RTV Slovenija. Film je nastal s finančno podporo Češkega filmskega sklada, SFC-ja in Slovaškega avdiovizualnega sklada.

Vrnitev v Karlove Vare, kjer je Omerzu že prejel nagrado
Omerzu je scenarij za Atlas ptic napisal v sodelovanju s Petrom Pýcho, sicer avtorjem scenarija za film Zimske muhe, za katerega je Omerzuju pred tremi leti prav v Karlovih Varih prejel nagrado za najboljšo režijo.

Poleg Atlasa ptic je na letošnjem festivalu v Karlovih Varih še 11 filmov v igri za glavno nagrado – kristalni globus, ki ga bodo podelili v soboto.