Nad Stonom so svojci žrtev razočarani. Foto: EPA
Nad Stonom so svojci žrtev razočarani. Foto: EPA
Nicholas Cage in Oliver Stone
V vlogi enega izmed dveh preživelih policistov, ki so sodelovali v reševanju preživelih v WTC-ju, je nastopil Nicholas Cage. Foto: Reuters

Kritike, ki so jih družine in prijatelji žrtev terorističnega napada 11. septembra naslovili na uglednega režiserja, pa ne letijo na film in njegovo upodobitev dogodkov v New Yorku, ampak je njihova rdeča nit premajhna podpora, ki jo film daje različnim dobrodelnim organizacijam.

Stone je v dobrodelne namene podaril deset odstotkov vsote, ki jo je film v ZDA zaslužil prvi konec tedna, režiser pa ni privolil, da bi pred filmom predvajali kratke filme, v katerih bi gledalce pozvali, naj politike vprašajo, kaj je bilo storjenega, da bi preprečili prihodnje naravne ali drugačne katastrofe.

Paramount ne želi aktivnih državljanov?
"Prosili smo ga, da bi pred filmom predvajal 15- ali 30-sekundna obvestila, a je odklonil. Paramount je odklonil," je dejala hči ene izmed potnic enega izmed ugrabljenih letal, ki se je zaletelo v svetovni trgovinski center. "Želim si le, da bi filmi aktivirali Američane, ne da se zaradi njih počutijo žalostni - morali bi jih ohrabriti," je še dodala Lemackova.

Nad zneskom, ki ga bodo prejele dobrodelne organizacije, pa je razočarana Monica Iken, katere mož je prav tako umrl v terorističnih napadih. Upala je, da bo Paramount namenil več denarja organizaciji, ki postavlja spominski park na kraju, kjer sta do leta 2001 stala dvojčka.

Največ denarja za spominski park
World Trade Center Memorial Foundation bo prejel pet odstotkov zaslužka ob prvem koncu tedna, drugih pet odstotkov pa si bodo razdelile organizacije, ki pomagajo otrokom, ki so v napadih izgubili vsaj enega izmed staršev, svojcem, ki so izgubili sorodnike med policisti in osirotelim, nekaj denarja pa bo namenjenega tudi središču za obiskovalce WTC-ja, ki ga bodo v New Yorku odprli še to poletje.