Predsednik studia Sony je končno prekinil tišino v povezavi s kibernapadom na računalniško mrežo korporacije. Foto: Reuters
Predsednik studia Sony je končno prekinil tišino v povezavi s kibernapadom na računalniško mrežo korporacije. Foto: Reuters
Barack Obama je v petek potrdil, da je FBI res ugotovil, da je za hekerske napade odgovoren Pjongjang, in napovedal proporcionalen odgovor ZDA "v času in na kraju, ki bo ustrezal njemu". Kot je dejal, sočustvuje s podjetjem Sony, ki je odpovedalo prikazovanje filma The Interview, vendar si želi, da bi ga predtem povprašali po njegovem mnenju. Foto: Reuters
Ne prav zgovorno pojasnilo na vhodu v newyorški kinematograf Sunshine. Foto: Reuters

"Neprijetno je, da se v tem primeru tako javnost kot tudi predsednik in mediji motijo glede tega, kaj se je res zgodilo," je za CNN povedal Michael Lynton. "Nimamo v lasti kinematografov. Ne moremo narekovati, ali bo film v določenem kinu predvajan."

"Bili smo tarča najhujšega kibernapada v ameriški zgodovini in pod neverjetnim pritiskom ter kljub neznanskim težavam zdržali tri tedne," se brani Lynton. "Naprezali smo se, da bi vodili tekoče posle in ta film tudi spravili med ljudi."

Prvi mož Sonyja trdi, da so bili v studiu presenečeni, ko so v zelo kratkem času kinematografi začeli drug za drugim sporočati, da filma ne nameravajo predvajati. Niso torej pri Sonyju tisti, ki so se vdali, poudarja. "Nismo se uklonili. Nismo vrgli puške v koruzo. Zdržali smo in nismo odnehali. Že ves čas je naša želja, da bi ameriško občinstvo film lahko videlo," pravi in poudarja, da trenutno še preučujejo možnosti, kako bi to lahko tudi uresničili.

Nedvoumen predsednikov odziv
Odziv leti na besede predsednika Obame, ki je v petek na novinarski konferenci izrecno komentiral, da je studio Sony sprejel napačno odločitev, ki bi mu jo sam odsvetoval, če bi ga vprašal za nasvet.

Lynton pojasnjuje, da so se obrnili na Belo hišo, ne pa tudi na predsednika osebno. "Pred nekaj dnevi sem se obrnil na ljudi v Beli hiši in jih obvestil, da potrebujemo pomoč. FBI z nami sodeluje že več tednov, kar je odlično."

Uresničitve groženj ni nihče pričakoval
Obenem je predsednik studia povedal še, da se je Severna Koreja na Sony s protestom zaradi filma v elektronski korespondenci obrnila že poleti. "Zunanje ministrstvo nam je zagotovilo, da to ne predstavlja nobene grožnje. Mi smo jo vseeno vzeli resno: obrnili smo se na strokovnjake na tem področju, ki so bili vsi prepričani, da nas ne čakajo nobene težave. Kar pravzaprav lahko preverite, saj so moja ukradena e-sporočila na spletu."

Obenem studio - vsaj uradno - ne obžaluje, da so sploh prižgali zeleno luč za Intervju. "Film smo posneli, ker se nam je zdel smešna komedija. V filmski zgodovini je nešteto primerov politične satire in Intervju zagotovo pade v to kategorijo. Če smo ga posneli, smo si seveda želeli, da bi ga ameriška javnost videla. Trudili smo se, da bi se to tudi zgodilo."

Te izjave so že dobile tudi epilog iz Bele hiše: predstavnik je sicer potrdil, da je Sony stopil v stik z njimi zaradi hekerske afere, kategorično pa zavrnil implikacijo, da so bili seznanjeni z načrtom za umik filma.