Več tisočglava množica je pred premiero v Londonu čakala, da bi za trenutek ujela pogled na junake iz filma. Foto: EPA
Več tisočglava množica je pred premiero v Londonu čakala, da bi za trenutek ujela pogled na junake iz filma. Foto: EPA
Daniel Radcliffe - filmski Harry Potter
Daniel Radcliffe bo kmalu prerasel vlogo najstniškega čarovnika s strelo na čelu. Foto: EPA
Rupert Grint
Člani druščine iz Harryja Potterja so se povzpeli med največje mlade igralske zvezdnike. Foto: EPA

Harry Potter in ognjeni kelih je najbolj temačen iz serije filmov o najstniškem čarovniku, zato so ga v Veliki Britaniji opremili z oznako: Mlajšim od 12 let brez spremstva odrasle osebe ogled prepovedan. Dramatični vrhunec filma je Harryjevo srečanje s strašnim Mrlakenštajnom ter čarovnikov spopad na čarovniškem turnirju.

Pa ne le vzpon temačnih sil, ki bi utegnile razvrati živce in povzročiti nespečnost mladih navdušencev nad prikupnim čarovnikom, tudi prikaz nežnih čustev je pomagal filmu osvojiti "zloglasno" oznako. V filmu Harry Potter in ognjeni kelih se namreč na akademiji Bradavičarki začnejo porajati prva nežna čustva. Harry in njegova druščina so sedaj že globoko zabredli v najstniško obdobje in rojevati se začnejo prve ljubezni.

Temačnost za verodostojnost filma
Morda to dogajanje ni povsem verno posneto po knjižni predlogi JK Rowling, a režiser Mike Newell je našel dobro opravičilo za svoj poseg. Zatrdil je, da je poskušal le ustvariti vzdušje, ki je vladalo na njegovi šoli. Tudi odločitev za bolj temačno dogajanje v filmu naj bi bila utemeljena. Liki niso več nedolžni otročiči iz prvega filma. Z leti so pridobili številne izkušnje in premagali so veliko težav, zato film preprosto ne bi bil verodostojen, če bi še vedno prinašal mavrično podobo fantazijske pravljice. Tudi otroški gledalci ne bi več verjeli takšnemu filmu.

Filmska ekipa se med delom ni mogla pritoževati nad pomanjkanjem finančnih sredstev. Proračun produkcije naj bi znašal med 130 in 170 milijoni ameriških dolarjev; kljub temu naj bi bil film dobra naložba. Prejšnji filmi so namreč v povprečju prinesli kar 2,5 milijarde dolarjev. Minus na računu torej ne bi smel nastati.

Dve dolgi leti čakanja
S četrtim delom serije o mladih borcih proti zlu se je filmska saga Harry Potter prevesila v drugo polovico; zadnji film bo nosil zaporedno številko sedem. Ustvarjalci serije si bodo po koncu promocije vzeli nekaj časa za premislek o snovanju naslednjega filma. Harry Potter in feniksov red naj bi na spored prišel šele leta 2007.

Odprto pa ostaja vprašanje, kdo bo tedaj zaigral v vlogi Harryja in njegove kompanije. Danes 16-letni Daniel Radcliffe čez dve leti prav gotovo ne bo prav nič več podoben Harryju, kot ga poznamo iz knjig JK Rowling, pa tudi njegovi sotrpini na čarovniški akademiji Bradavičarki bodo do tedaj že prerasli šolske klopi.