"Mama (Nataša) odpelje otopelo 20-letno hčer (Vido) v majhno zapuščeno vasico v Italiji in jo zaklene pred svetom. Pisateljica je, ki je nekoč tu ustvarjala svojo knjigo. Zdaj je pred drugačnim izzivom ..." so zapisali pri Slovenskem filmskem centru. Foto: Slovenski filmski center

Na rotterdamskem festivalu so v preteklosti torej že prikazali dve Škafarjevi stvaritvi, in sicer film Otroci iz leta 2008, pozneje pa še film Oča iz leta 2010, ki je svetovno premiero doživel na beneškem filmskem festivalu.

Svetovne premiere filma se bo udeležil tudi Vlado Škafar (1969) z delom svoje ekipe, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Film bo predstavljen v uradnem programu, ki nosi naziv Bright Future, v katerega so vključili 11 svetovnih in 12 mednarodnih premier. Izbrani filmi naj bi prikazali filmske avtorje z lastnim slogom in pogledom.

Selektor festivala je ob potrditvi Škafarjevega filma zapisal: "Film sem resnično vzljubil, saj je vznemirljiv, čustven in lep ter po mojem mnenju režiserjevo najboljše delo doslej." Škafar, ki s svojim filmskim opusom briše meje med fiktivnim in dokumentarnim filmskim izrazom, je tudi scenarist filma, ki je nastal v slovensko-italijanski koprodukciji.

Otroci, Oča in nato še Mama ...
V ospredju filma je mama, ki odpelje odtujeno, samouničevalno hčer v majhno zapuščeno vasico v Italiji in jo zaklene pred svetom. V vlogi mame nastopa Nataša Tič Ralijan, v vlogi hčerke pa Vida Rucli.

"Kar se začne kot materina obupana pot za rešitev svojega otroka, postaja vse bolj čudežna duhovna pustolovščina, ki ji povrne globoko občutenje življenja. Spet začne pisati. Vsak večer piše pisma svoji hčeri, zaklenjeni v sosednji sobi, ki so v resnici začetek romana o sebi, njen poskus "iskanja izgubljenega časa". To pisanje počasi odpira vrata, ki ju ločijo," so zapisali pri Slovenskem filmskem centru.

Mednarodni filmski festival v Rotterdamu bo potekal med 27. januarjem in 7. februarjem.