Razmršeni lasje tudi v primeru Tima Burtona ostajajo prepoznavni znak rahlo zmešanega genija. Foto: Reuters
Razmršeni lasje tudi v primeru Tima Burtona ostajajo prepoznavni znak rahlo zmešanega genija. Foto: Reuters
Čarli in tovarna čokolade
Sodelovanje Tima Burtona in Johnnyja Deppa se še nikoli ni ponesrečilo. Foto: Kolosej
David Lynch
Beneškega leva za življenjsko delo je lani prejel David Lynch. Foto: EPA

Režiser Tim Burton ni star še niti pol stoletja - letos bo dopolnil 49 let - in že so ga razglasili za naslednjega prejemnika nagrade za življenjske dosežke beneškega filmskega festivala. Burton, o katerem se ta čas veliko govori predvsem zaradi njegove nove kolaboracije z Johnnyjem Deppom pri filmu Sweeney Todd, bo priznanje prejel 29. avgusta. Lani je nagrado odnesel David Lynch.



Galerija odstopanja od norme
Nenavadni karakterji - nenavadne so poteze njihove fiziognomije, celotne telesne konstitucije in seveda tudi značajev - in zgodbe, ki se gibajo po meji med realnim in nadrealnim, so tisto, kar daje Burtonovim filmom pravi "žmoht". Zato so vodilni možje beneškega filmskega festivala Tima Burtona opisali kot enega "najbolj pogumnih, vizionarskih in domiselnih ameriških filmarjev, ki je znal prevzeti in očarati kar najširše občinstvo in ki je bil vedno razpet med umetnost in industrijo".

Neupoštevanje hollywoodske paradigme
Z imenom in priimkom 25. avgusta 1958 rojenega režiserja je podpisanih dvanajst celovečernih filmov. Na spletni strani beneškega bienala so zapisali, da Burtonu, čeprav dela v Hollywoodu, uspeva ustvarjati filme, ki odstopajo od "sodobne paradigme ameriške kinematografije". Če ne bi bilo tako, se njegovo ime verjetno tudi ne bi znašlo na seznamu tistih, ki so jih počastili v Benetkah.

Tim Burton je tudi eden tistih, ki mu kljub priseganju na nenavadno, progosto absurdno, groteskno in celo bizarno, uspeva vedno znova ustvariti komercialne uspešnice. Batman Returns (Batman se vrača), Big Fish (Velika riba), Edward Scissorhands (Edvard Škarje), Charlie and the Chocolate Factory (Čarli in tovarna čokolade) in Planet of the Apes (Planet opic) - vse to so filmi, s katerimi je Burton dokazal, da je stvarjenje filmske uspešnice možno tudi ob neupoštevanju recepta za nastanek "Blockbusterja".