Timothée Chalamet si je s svojo vlogo v drami Pokliči me po svojem imenu prislužil oskarjevsko nominacijo. Foto: EPA
Timothée Chalamet si je s svojo vlogo v drami Pokliči me po svojem imenu prislužil oskarjevsko nominacijo. Foto: EPA

Chalamet bo nastopil kot slavni protagonist iz romana z naslovom Čarli in tovarna čokolade avtorja Roalda Dahla, ki je bil britanski pisatelj, pesnik, scenarist in vojni pilot. Film bo naslovljen Wonka.

Številne filmske ekranizacije Dahlovih del
Že v času življenja je Dahl užival ugled enega največjih pisateljev za otroke in mladino 20. stoletja, danes pa je izjemno donosno vodenje Dahlove dediščine, in to prav zaradi številnih filmskih ekranizacij.

Roald Dahl z ženo, igralko Patricio Neal: fotografija je z njunih medenih tednov v Rimu leta 1953. Foto: AP
Roald Dahl z ženo, igralko Patricio Neal: fotografija je z njunih medenih tednov v Rimu leta 1953. Foto: AP

V letu 2018 so denimo njegovi dediči z avtorskimi pravicami zaslužili 12,7 milijona funtov. Lani je izšla nova ekranizacija njegovega romana Čarovnice, v kateri imata vlogi Anne Hathaway in Octavia Spencer. Film po Dahlovi istoimenski knjigi iz leta 1983 je režiral Robert Zemeckis.

Življenje Wonke, preden je odprl tovarno
Novi celovečerec po njegovi literarni predlogi bo poln petja in plesanja, kot njegova predhodnika pa je tudi tega navdihnila Dahlova knjiga, poroča portal Deadline. Tokrat se bodo osredotočili na zgodnja leta priljubljenega mladinskega lika Willyja Wonke, še preden je odprl tovarno čokolade.

Film po knjigi za otroke iz leta 1964 bo režiral Paul King, najbolj znan po filmu Paddington, scenarij pa je napisal komik Simon Farnaby. Adaptacija Tima Burtona iz leta 2005 je v blagajne prinesla 475 milijonov dolarjev, Dahlovo knjigo pa so ob filmih pretopili še v uspešen muzikal.

Roald Dahl se je sicer rodil leta 1916 v Walesu, in sicer norveškim staršem, ki so ga poimenovali po raziskovalcu severnega pola Roaldu Amundsenu. Med drugo svetovno vojno je služil v Kraljevih letalskih silah, iz pilota se je prelevil v priljubljenega diplomata in vohuna, ki se je vrtel v visokih političnih in zvezdniških krogih.

Sorodna novica Timothée Chalamet bo novi (filmski) Bob Dylan

Timothée Chalamet pa je trenutno največji zvezdnik med igralci mlajše generacije.

S svojo vlogo v drami Pokliči me po svojem imenu si je prislužil oskarjevsko nominacijo. Med drugim ga je bilo mogoče videti v dveh filmih Grete Gerwig, Ladybird in adaptaciji klasike Čas deklištva, kmalu pa še v novem filmu Wesa Andersona, The French Dispatch, v filmu Dune v režiji Denisa Villeneuvea in komediji Adama McKaya Don't Look Up. V tem bo nastopil poleg Jennifer Lawrence, Leonarda DiCapria, Meryl Streep in Ariane Grande.