Tintina si je Herge zamislil leta 1929. Foto: EPA
Tintina si je Herge zamislil leta 1929. Foto: EPA
Peter Jackson
Jacksonova ekipa je že pripravila kratko projekcijo za lažjo predstavo o končem izdelku animiranega Tintina. Foto: EPA

Znano je že, da bo stripovski junak, ki si ga je zamislil Georges Remi z vzdevkom Herge, doživel filmsko različico, pred nedavnim pa se je studio DreamWorks odločil, da mu posveti kar tri filme. Filmsko upodobitev belgijskega novinarja in popotnika, ki ga spremlja zvesti pes Snowy, so zaenkrat zaupali dvema režiserjema; prva dva dela bosta posnela Steven Spielberg in režiser trilogije Gospodar prstanov, Peter Jackson, niso pa se še odločili, koga želijo imeti na čelu tretjega filma.



Animacija bližje izvirniku
"Hergovi liki so ponovno oživeli, njihovo izražanje čustev in duše pa presega vse, kar smo doslej videli pri računalniško animiranih likih," je po projekciji pojasnil Spielberg in dodal, da ustvarjalci filma sicer želijo Tintinove dogodivščine predstaviti z realnostjo pravega igranega filma, vendar pa sta se oba z Jacksonom strinjala, da takšen film ne bi dovolj prepričljivo zajel značilnega videza likov in sveta, ki ga je ustvaril Herge.

Herge je Tintina, ki ga spremlja tudi prijatelj Haddock, prvič obudil leta 1929 in mu nato do leta 1976 posvetil še 23 knjig. Serija stripov naj bi bila prodana v 200 milijonih izvodov, Tintinova zgodba pa je zaživela v prevodu več kot 50 jezikov.

Tako Spielberg kot Jackson se bosta lahko projekta lotila proti koncu leta, ko bosta zaključila s snemanjem filmov Indiana Jones 4 in Lovely Bones, ki ga Jackson snema po knjigi Alice Sebold s Spielbergovim studiem DreamWorks.