Film The Girl je posnet po knjigi Spellbound by Beauty. Scenaristka Gwyneth Hughes se je pogovarjala s številnimi ljudmi, ki so poznali odnos med Hedrenovo in Hitchcockom, ki ju v filmu upodabljata Siena Miller in Toby Jones. Foto: HBO
Film The Girl je posnet po knjigi Spellbound by Beauty. Scenaristka Gwyneth Hughes se je pogovarjala s številnimi ljudmi, ki so poznali odnos med Hedrenovo in Hitchcockom, ki ju v filmu upodabljata Siena Miller in Toby Jones. Foto: HBO
Tippi Hedren
Tippi Hedren, ki je pri 82 letih aktivistka za pravice živali, meni, da je bila le ena izmed številnih igralk, ki jih je režiser Alfred Hitchcock spolno nadlegoval. Foto: EPA
Toby Jones
Toby Jones v filmu igra Hitchcocka, ki je prikazan kot krut in priskuten, a tudi precej pomilovanja vreden. V enem izmed prizorov prizna svojemu pomožnemu režiserju, da je zelo nesamozavesten zaradi svojega videza in teže. Foto: HBO

Na razpravi o TV-filmu The Girl, ki ga HBO snema prav o odnosu med igralko in režiserjem, je danes 82-letna Hedrenova po poročanju Reutersa povedala, da je bil Hitchcock po njenem mnenju "zelo žalosten lik": "Imeli smo opravka z možgani, ki so bili nenavadno genialni, zlobni in deviantni, do te mere, da so bili skoraj nevarni, zaradi vpliva, ki ga je imel na ljudi, ki niso ničesar hudega slutili." Tudi ona je bila ena takih.

Kaznovana, ker se mu ni prepustila
Ko je Hitchcock Tippi Hendren najel za vlogo v kultni grozljivki Ptiči, je bila v zgodnjih tridesetih letih, ukvarjala pa se je z manekenstvom. Po njenih besedah je bilo včasih z njim čudovito - predvsem ko ji je svetoval glede njene igre -, mnogokrat pa je z njo ravnal izjemno grdo. Njuno zgodbo bosta na TV-zaslone prenesla Sienna Miller v vlogi Hedrenove in Toby Jones kot legendarni mojster grozljivk.

V filmu The Girl režiserja Juliana Jarrolda je denimo prizor, ko Hitchcock agresivno izsili poljub od igralke na zadnjem sedežu avtomobila, pozneje pa celo zahteva, da mu je na razpolago za spolne usluge. Film namiguje tudi na to, da je režiser igralko na razne načine kaznoval, ker se mu ni hotela vdati.
V enem izmed prizorov je skozi steklo telefonske govorilnice poslal umetnega ptiča, ne da bi Hedrenovo opozoril. Drugič jo je prisilil, da je pet dni delala z živimi ptiči v pripravi na prizor na podstrešju. V obeh primerih je igralka bila večkrat porezana, tudi po obrazu – vsaj tako dogajanje prikazuje film The Girl.

Danes je filmski svet drugačen
Hedrenova ni mogla uiti Hitchcockovi zlorabi, saj je imela podpisano pogodbo, režiser pa ji ni pustil delati za druge, ko je zavrnila nadaljnje sodelovanje z njim po snemanju filma Marnie. Takrat niso obstajali zakoni, ki bi ženske varovali pred takšnim nadlegovanjem. "Uničil je mojo kariero, ne pa tudi mojega življenja. Če bi se to zgodilo danes, bi bila zelo bogata ženska," je o neprijetni izkušnji z režiserjem povedala Tippi Hedren.

Njena hčerka, prav tako znana igralka Melanie Griffith, ni vedela, da je bila njena mama na tak način zlorabljena. Ko je Griffitova videla film, je, kot pravi Hedrenova, skočila na noge in rekla: "Zdaj moram pa nazaj na terapijo k psihiatru."
Sienna Miller, ki bo upodobila Hitchcockovo žrtev v filmu The Girl, pa je povedala, da takšnega nadlegovanja ni nikoli doživela: "Danes je za ženske v filmskem svetu drugače, kot je bilo takrat."