V intervjuju leta 1965 se je igralec spomnil vloge tega policista, a ni omenil naslova. Zapis kalifornijskega studia Edendal ne vsebuje Chaplinovega imena. Chaplin se je ekipi morebiti priključil v zadnjem hipu, ker je bil takrat pač prost, je dejal Roberts, tudi vodja festivala v Virginiji. Foto:
V intervjuju leta 1965 se je igralec spomnil vloge tega policista, a ni omenil naslova. Zapis kalifornijskega studia Edendal ne vsebuje Chaplinovega imena. Chaplin se je ekipi morebiti priključil v zadnjem hipu, ker je bil takrat pač prost, je dejal Roberts, tudi vodja festivala v Virginiji. Foto:
Charlie Chaplin velja za eno najprepoznavnejših figur nemega obdobja Hollywooda (pa čeprav ga rojstvo zvočnega filma v nasprotju z napovedmi ni pokopalo). Z likom revnega in osamljenega potepuha, ki ne izgubi svojega optimizma in vedno najde pravo pot, je komedijo potegnil iz vulgarnosti golega zabavljaštva.
Potepuhovo opravo je navdihnilo pomanjkanje, ki ga je Chaplin trpel v mladih letih.

Gre za film, ki je tako dolgo veljal za izgubljenega, da so že vsi pozabili, kako je Chaplin posnel kratek desetminutni dragulj o smešnem policistu. Za film, ki se je nenadoma spet pojavil in ga bodo predvajali na filmskem festivalu komedije v Arlingtonu v ameriški zvezni državi Virginia, velja, da je bil predvajan le leta 1914, ko je bil narejen, potem pa je utonil v pozabo.

Ko se zaklad 'vzame od nikoder'
Prav zato velja za veliko presenečenje med filmofili in zgodovinarji, poleg tega pa ima toliko večjo vrednost, ker je Chaplin prav v njem prvič nastopil s svojim 'zaščitnim znakom' - brki - in prav tako prvič uporabil značilno chaplinovsko gestiko ter trzljaje. Film se je 'vzel od nikoder' lani na eni izmed dražb starin v Michiganu. Filmski zgodovinar Paul Gierucki je bil prepričan, da kupuje še eno izmed komedij Studiev Keystone in si posnetka na 16-milimetrskem traku ni ogledal vse do letošnjega marca.

Ko si je ogledal Chaplina, kako lovi falote - upodobili so jih Ford Sterling, Mack Swain in Edgar Kennedy, prizor pa je dolg cele tri minute -, se je vprašal, ali je to tista prava najdba. Prijatelju, filmskemu zbiralcu Richardu Robertsu, je po elektronski pošti poslal fotografijo iz filma. Roberts je odgovoril, da bi morebiti res lahko bil Chaplin, a da bi rad videl film v celoti. In ko si ga je ogledal, je v njem prepoznal značilno igralčevo gibanje, kar je potrdilo, da gre resnično za Chaplina v enem izmed svojih prvih nemih filmov.

"Mafija" neme komedije
Gierucki in Roberts sta člana skupine, ki ji pravijo "nemokomedijska" mafija in ki vsako leto pripravlja festival Slapsticon v dvorani Rosslyn Spectrum Theater na obrobju Washingtona. Festival v Arlingtonu pa se je začel v četrtek, v štirih dneh bodo ob živi glasbeni spremljavi prikazali 120 nemih filmčkov. Letos bodo prvič predvajali odlomke iz še nekaj Chaplinovih komedij, poklonili se bodo igralskemu dvojcu Abbott & Costello in zavrteli prvi film, v katerem je nastopil Roscoe Fatty Arbuckle, vestern The Round Up. V njem se je pojavil tudi Buster Keaton.

Gierucki, ki vodi restavracijo filmov za hišo CineMuseum LLC, namerava Lovca na tatove ponuditi širši javnosti, in sicer prek DVD-ja in drugih festivalov. Najdba je toliko pomembnejša, ker je to prvi novi film, ki so ga po 60 letih dodali seznamu Chaplinovih del. Hitro so ga namreč pozabili. V Chaplinovi filmografiji iz leta 1938, ki jo je izdal British Film Institute, so film "A Thief Catcher" izpustili, Chaplin pa ga tudi ni dodal.