John Travolta je prvič v muziklu nastopil leta 1977, ko je poplesaval v Vročici sobotne noči. Foto: EPA
John Travolta je prvič v muziklu nastopil leta 1977, ko je poplesaval v Vročici sobotne noči. Foto: EPA

Kako naj bi presegel Briljantino?

John Travolta
Michelle Pfeiffer
Michelle Pfeiffer se je tokrat pridružila negativcem. Foto: EPA
Queen Latifah
Latifah se je z muziklom dobro seznanila ob snemanju Chicaga. Foto: Reuters

V vlogi matere najstnice, ki se želi uveljaviti kot plesalka, bo namreč igralca mogoče spremljati v prihajajočem filmu Hairspray (Lak za lase), ki so ga ustvarjalci pred kratkim predstavili in tako gledalcem dovoli kratek vpogled, kaj lahko pričakujejo to poletje. O ponovni vrnitvi k žanru je Travolta razmišljal, vse odkar je posnel uspešnico Briljantina, kjer mu je leta 1978 delala družbo Avstralka Olivia Newton John. Vendar se je igralec odločil v muzikal vrniti na nekoliko drugačen, nepričakovan način. "Kako naj bi presegel Briljantino?", je izbor vloge še pojasnil Travolta.

Z zabavo v boj za pravice
Na velikem platnu bo tako po letu 1988 ponovno zaživela filmska različica broadwayske uspešnice. V prvi je v kinodvorane privabljala zvezdnica Ricki Lake, ki jo je za kamero usmerjal režiser John Waters. Gre za zgodbo o Tracy Turnblad, v kateri se bo predstavila Nikki Blonsky, dekle iz Baltimora, ki kot plesalka požanje precej uspeha v oddaji lokalne televizijske postaje. Nenadno slavo pa izkoristi za boj za pravice temnopoltih Američanov.

Travolta se je torej preizkusil v vlogi Tracyjine matere Edne, ki jo je leta 1988 odigral pravi transvestitski umetnik Divine. V filmu Adama Shankmana pa nastopa kar nekaj dobro poznanih imen. Michelle Pfeiffer je zaigrala podlo lastnico televizijske postaje in mati Tracyjine tekmice. Queen Latifah je lastnica trgovine s ploščami, Amanda Bynes je Tracyjina najboljša prijateljica, Christopher Walken pa junakinjin oče in Ednin mož. V enem izmed prizorov bodo gledalci lahko celo priče strastnemu poljubu, ki ga Walken preda Travolti.

Predpremierna predstavitev na odru
Vpogled v to, kar si bo mogoče v poletnih mesecih ogledati na platnu, pa so igralci pripravili kar na odru ShoWesta na letnem srečanju lastnikov gledališč. Gledalci sprva Travolte sploh niso prepoznali, med občinstvom pa se je kaj kmalu razšušljalo, kdo se predstavlja, in igralec je požel glasen smeh, ki mu je sledil še glasnejši aplavz. Kot so ocenili kritiki, pa je Travolta svojo vlogo odigral s presenetljivo ljubkostjo in ženstvenostjo.

"Poskusim odigrati tako, da gledalci nikoli ne bi pomislili, da sem to jaz, ampak, da mislijo, da gre za ekscentrično močno žensko," je pojasnil Travolta in dodal, da je Divine vedno dajal občutek, da gre za moškega, ki igra žensko, sam pa se je temu hotel izogniti.

Iz filma na oder in nazaj v film
Michelle Pfeiffer, ki je velika oboževalka broadwayske različice, je muzikal Hairspray označila z besedami zabaven in komičen, hkrati pa obravnava pomembne teme, o kateri je marsikomu težko govoriti. Latifah, ki ji je zadnji nastop v muziklu Chicago prinesel nominacijo za oskarja, je navdušena tako nad odrsko različico kot nad Watersovim filmom.

"To je bila priložnost, da zgodbo predstavimo po svoje. Vedno rada spremljam, kaj se zgodi, ko režiser in studio uporabita svojo domišljijo pri prenašanju zgodbe iz Broadwayja na veliko platno, zlasti, če je bila zgodba najprej na platnu, nato na odru, zdaj pa se je spet vrnila na platno", je ob predstavitvi filma med drugim povedala Latifah.

Kako naj bi presegel Briljantino?

John Travolta