Igralec Robert De Niro. Foto: EPA
Igralec Robert De Niro. Foto: EPA
Na festivalu bodo prikazali tudi dokumentarec o islamskem fundamentalizmu.
Bogata dedinja se zadnje čase preizkuša tudi kot igralka.
Paris Hilton Foto: EPA

Do 1. maja se bo pred newyorškim občinstvom na festivalu, ki so ga leta 2002 ustanovili Robert De Niro, Jane Rosenthal in Craig Hatkoff, zvrstilo več kot 250 filmov iz 45 držav, od tega bo 60 premiernih predvajanj. Polovica filmov, ki so se uvrstili na festival, je ameriških, Jane Rosenthal pa je o izboru filmov dejala, da je tokrat nekoliko drugačen.

Letos bolj resne teme
To naj bi po njenih besedah dokazovala tudi izbira filma ob odprtju festivala, saj politični triler režiserja Sydneyja Pollacka Prevajalka ne sledi komedijam, ki so po 11. septembru na festivalu prevladovale.

Rosenthalova je dejala, da so newyorčani po terorističnih napadih potrebovali lahkotnejše teme, ki bi jim na nasmeh pričarale obraze, zdaj pa se tako ljudje kot tudi organizatorji festivala lahko obrnejo tudi k resnejšim temam.

Rosenthalova je letošnji izbor filmov označila za najmočnejši do zdaj, kar je pripisala tudi temu, da festival zdaj počasi dozoreva in se ustaljuje na pomembnem mestu prikazovanja svetovne filmske ustvarjalnosti.

Od fundamentalistov do Paris Hilton
Med najzanimivejšimi projekcijami festivala organizatorji poudarjajo dokumentarna filma Through the Fire Jonathana Hocka, o mladi košarkarski zvezdi Sebastianu Telfairu, in The Power of Nightmares britanske tv-hiše BBC o islamskem fundamentalizmu. Svetovno premiero pa bosta doživela tudi filma The Great New Wonderful, ki prepleta pet zgodb o New Yorku po 9/11, in remake klasične grozljivke House of Wax, v kateri igra tudi Paris Hilton.

Na ogled filma tudi z avtom
Festival letos ponuja vrsto različnih dogodkov, med katere sodijo tudi t. i. drive-in kino, ki v treh dneh (22.-24. 4.) ponuja možnost ogleda filmov, ne da bi bilo gledalcem potrebno zapustiti avtomobil in pogovore s filmskimi zvezdniki, ustvarjalci ter teoretiki.