Nekdanji Bond je dovolj šarmanten in čeden za vlogo britanskega premierja, je prepričan Harris. Foto: EPA
Nekdanji Bond je dovolj šarmanten in čeden za vlogo britanskega premierja, je prepričan Harris. Foto: EPA
Naslov romana namiguje na besedno zvezo 'ghost writer', pisatelj duh: torej pisec, ki anonimno napiše knjigo v imenu znane osebnosti, ki pisateljske žilice ali časa pač nima.

Če je Tonyja Blaira branje romana Roberta Harrisa The Gost res zbodlo, bi se morda potolažil ob nedavni razglasitvi imena igralca, ki je dobil glavno vlogo v filmski upodobitvi knjižne uspešnice. To ne bo nihče drug kot nekdanji James Bond, Pierce Brosnan. Njegova žena, katere lik je najverjetneje navdihnila Cherie Blair, bo v filmu Tilda Swinton. Režiral bo Roman Polanski, mož, ki se je med drugim podpisal pod kultne filme Kitajska četrt, Rosemaryjin otrok in Pianist.

Naključja?
Harris v Duhu premierja Adama Langa opisuje kot moža mlahavih prepričanj, ki se veselo udinja nesposobnemu ameriškemu predsedniku, je občutljiv na omembe svojih igralskih izkušenj v mladosti in je poročen z inteligentno žensko, ki "obožuje njune brezplačne počitnice na Karibih". Pripovedovalec ni premier, ampak pisatelj, ki ga najamejo, da bi nekdanjemu britanskemu vodji pomagal dokončati njegove spomine, zaplete pa se v vohunsko mrežo in politično spletko.

Izbor igralca bi bil lahko za Blaira tudi manj laskav: v filmih Stephena Frearsa Kraljica in The Deal ga je, denimo, (izvrstno) upodobil (precej nižji) valižanski igralec Michael Sheen. Harris je že izjavil, da se mu zdi izbira Brosnana odlična ideja. "Dovolj karizmatičen in postaven je. Ne zdi se mi smiselno iskati vizualno podobnega igralca, to so naredili že s Kraljico."

Snemanje bo (seveda) v Evropi
Ker Polanskega še od konca sedemdesetih v ZDA čaka obtožnica zaradi posilstva 13-letnega dekleta, svoje filme snema v Evropi. Prva klapa bo 2. septembra padla v Berlinu, nato pa se bo ekipa selila še v legendarne studie Babelsberg (tam je Polanski posnel že Pianista) in na otok Sylt. Premiera je predvidena za jesen naslednje leto.

Lani si je režiser na pleča "naložil" še en Harrisov roman - posnel naj bi stomilijonski film po uspešnici Pompeji, a je od projekta pozneje odstopil. "Harrisovo pisanje ga je zapeljalo", a je bilo treba snemanje zaradi stavke scenaristov prestaviti na termin, ko Polanski ni imel več časa.