Dennis Weaver je gledalce zabaval več kot 50 let. Foto:
Dennis Weaver je gledalce zabaval več kot 50 let. Foto:

Bil je ameriška legenda ...

TV-mreža ABC

Njegova kariera je trajala 50 let, tudi pri 81 letih pa Weaver ni bil v pokoju, ampak je nastopal v seriji Wildfire kot družinski patriarh, posojal pa je tudi glas v animirani seriji Simpsonovi. Med vrhunce njegove kariere, ki jo je nekdanji vojak začel na Broadwayu, sodi vloga Gooda v seriji Gunsmoke, za katero je leta 1959 prejel emmyja, in vloga avtomobilskega voznika v Spielbergovem filmu Duel. Med letoma 1973 in 1975 pa je bil Weaver tudi predsednik igralskega združenja.



Služba, v kateri je ostal skoraj 10 let
Po kratkem izletu v tv-serijo Dragnet so ga rekrutirali za vlogo Chesterja Gooda v seriji Gunsmoke, kjer je ostal skoraj 10 let, do leta 1964, kasneje pa je igral tudi naslovno vlogo v seriji McCloud, ki jo je navdihnil film Clinta Eastwooda Coogan's Bluff. Mlajše občinstvo je navdušil v Spielbergovem tv-filmu Duel.

Ameriška legenda
Ob snemanjih mu je dovolj časa ostalo tudi za zavzemanje za čistejše okolje in dobrodelne namene. Leta 1989 se je Weaver preselil v Kolorado in tam samo iz recikliranega materiala zgradil nov dom. "Bil je ameriška legenda, in to ne le zaradi njegovega prispevka igralski skupnosti, ampak tudi zaradi njegovega obsežnega in navdihujočega okoljevarstvenega dela," so novico o Weaverjevi smrti pospremili pri mreži ABC, ki predvaja serijo, v kateri je nastopal do svoje smrti.

Bil je ameriška legenda ...

TV-mreža ABC