Med drugim je nastopil v filmu Policaj iz Beverly Hillsa, njegov glas pa je obudil tudi marsikateri animirani lik.

Gilbert Gottfried (1955–2022). Foto: Reuters
Gilbert Gottfried (1955–2022). Foto: Reuters

"Ni bil le ikoničen glas v komediji, Gilbert je bil tudi čudovit mož, brat, prijatelj in oče. Čeprav gre za žalosten dan, pa se prosim smejte še naprej na glas v njegovo čast," je sporočila pokojnikova družina.

Gottfried se je boril z redko boleznijo mišic, zaradi katere mu je odpovedalo srce. Novico o smrti je sporočil njegov agent in prijatelj Glenn Scwartz.

Gottfried je v ZDA zaslovel v 80. letih z nastopi na televiziji MTV in kot član ekipe priljubljene oddaje Sobotna noč v živo. V tej je nastopil le nekajkrat, vendar ostal redno prisoten na MTV-ju. Posebej radi so ga imeli kolegi komiki. Jon Stewart je dejal, da mu je bilo v veliko čast nastopiti v uvodnem delu Gottfriedovega šova.

Gottfried se je začel s komedijo ukvarjati pri 15 letih. Foto: EPA
Gottfried se je začel s komedijo ukvarjati pri 15 letih. Foto: EPA

Gottfried je nazadnje nasmejal, ko je komentiral škandal na zadnji podelitvi oskarjev, kjer je Will Smith udaril Chrisa Rocka. "Doslej me je pred prihodom na oder skrbelo, ali imam masko, sedaj me bo skrbelo, ali imam čelado. Will Smith, če to bereš, te prosim, da ne prideš na moje nastope," se je pošalil.

Rodil se je v leta 1955 v Brooklynu. V komediji se je zapisal že, ko je bil star 15 let. Ko je zaslovel, so ga redno vabili kot glas likov animiranih filmov. Tako ga je med drugim posodil za vlogo papagaja Iaga v Disneyjevem filmu Aladin, rad pa je oponašal slavne osebnosti, kot so igralci Groucho Marx, Bela Lugosi in Andrew Dice Clay. V filmu je nastopal predvsem v stranskih vlogah – v Policaju iz Beverly Hillsa je delal družbo Eddieju Murphyju.

Zaradi svojega humorja je leta 2011 izgubil službo v reklami podjetja Aflac, ker se je norčeval iz potresa in cunamija na Japonskem. Leta 2001 pa je vzbudil ogorčene odzive, ko je zbijal šale na račun terorističnih napadov na ZDA 11. septembra.