Foto: AP
Foto: AP

Umrl je zaradi zapletov po kapi, zaradi česar je bil od decembra v bolnišnici. Novico o smrti 81-letnega vsestranskega ustvarjalca je na Instagramu sporočila njegova družina.

Jabor je bil predstavnik gibanja "cinema novo", ki je nastalo v 60. letih prejšnjega stoletja in je poskušalo odražati realnost Brazilije. Med letoma 1965 in 1990 je posnel devet filmov.

Več njegovih igranih filmov je bilo predstavljenih na filmskem festivalu v Cannesu, med njimi Pindorama (1970) in Love Me Forever or Never (1986), v katerem je zaigrala Fernanda Torres, ki je za vlogo dobila nagrado za najboljšo igralko. Velik uspeh pri gledalcih in kritikih je dosegel tudi s filmom Eu Te Amo (1981). V sekciji Poseben pogled v Cannesu pa so prikazali njegov film I Love You (1981), v katerem je nastopila Sonia Braga.

Leta 1973 je Jabor prejel srebrnega medveda na festivalu v Berlinu za film All Nudity Shall Be Punished.

V domovini ga poznajo tudi po njegovem ostrem pogledu na brazilsko resničnost, ki jo je odražal kot komentator na vodilni televiziji v državi TV Globo in kot kolumnist časopisa O Globo.

"V svojih filmih in pisanju je skušal opazovati brazilsko družbo, razumeti njene paradokse in kritizirati njeno hinavščino," je O Globo zapisal v članku, v katerem se spominja njegove več kot 50-letne kariere.

Svoj zadnji film, My Last Desire, je režiser posnel tik pred začetkom pandemije, a za gledalce še ni dostopen.