Angela Lansbury (16. oktober 1925–11. oktober 2022). Foto: EPA
Angela Lansbury (16. oktober 1925–11. oktober 2022). Foto: EPA

Igralkino smrt so potrdili njeni družinski člani. "Otroci gospe Angele Lansbury z žalostjo sporočajo, da je njihova mati umrla v miru v spanju doma v Los Angelesu ob 1.30 danes, v torek, 11. oktobra 2022, le pet dni pred svojim 97. rojstnim dnem. Poleg svojih treh otrok, Anthonyja, Deirdre in Davida, za sabo pušča še tri vnuke, Petra, Katherine in Iana, ter pet pravnukov in svojega brata, producenta Edgarja Lansburyja. Umrla je za možem Petrom Shawom, s katerim sta bila poročena 53 let. Zasebna družinska slovesnost bo potekala na datum, ki bo še določen," so zapisali v sporočilu za javnost.

Igralka, ena zadnjih iz zlate dobe hollywoodske kinematografije, je v svoji več kot 80-letni karieri nastopila v številnih gledaliških in filmskih vlogah, za katere je bila nagrajena s tremi globusi, petimi tonyji, leta 2013 pa je prejela častnega oskarja.

Kultna serija Umor, je napisala ji je prinesla 11 nominacij za emmyja

Najbolj je zaslovela s serijo Umor, je napisala, ki so jo predvajali 12 let, v 264 epizodah pa je bistroumna ljubiteljska detektivka Jessica Fletcher prišla do dna številnim zapletenim zločinom. Njen sin Anthony je režiral 68 epizod serije. Za vlogo je bila 11-krat nominirana za emmyja, a nagrade ni dobila nikoli. Kot je sama večkrat dejala, ji je bila vloga Jessice Fletcher pisana na kožo, v ta lik je dala veliko svojih značilnosti. Po koncu serije je igrala tudi v televizijskih filmih o detektivki. "Ljubim to (op. filmsko) industrijo in rada sem del nje," je dejala v pogovoru za oddajo Archives of American Television.

Prvič je bila poročena z Richardom Cromwellom, a sta se po letu dni razšla, Cromwell je bil gej, potem pa se je leta 1949 poročila z britanskim igralcem Petrom Shawom, s katerim je imela dva otroka. Poročena sta bila do njegove smrti leta 2003. Foto: Reuters
Prvič je bila poročena z Richardom Cromwellom, a sta se po letu dni razšla, Cromwell je bil gej, potem pa se je leta 1949 poročila z britanskim igralcem Petrom Shawom, s katerim je imela dva otroka. Poročena sta bila do njegove smrti leta 2003. Foto: Reuters

Rodila se je v Londonu mami igralki in očetu politiku, ki je umrl pri njenih devetih letih. Leta 1940 se je družina preselila v New York. Tam je potem obiskovala dramsko šolo Feagin School. Leta 1942 jo je na eni od zabav opazil eden od vplivnežev v Hollywoodu in ji dal prvo vlogo, dve leti je tako nastopila kot služkinja v filmu Gaslight, v katerem sta igrala Ingrid Bergman in Charles Boyer. Za vlogo je bila, še ne 20-letna, prvič nominirana za oskarja. Naslednjo nominacijo za oskarja je prejela že naslednje leto za vlogo v filmu Portret Doriana Greya, tretjo pa leta 1962 za vlogo v Mandžurskem kandidatu. Za vlogi v zadnjih dveh filmih je prejela zlata globusa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gledališki oder, televizijski zaslon, filmsko platno – povsod je blestela

V nadaljevanju kariere je blestela tako na Broadwayu kot Hollywoodu, na malih zaslonih in na kinozaslonih. Njen najuspešnejši film po Mandžurskem kandidatu je bil animimirana uspešnica Lepotica in zver leta 1991, v katerem je dala glas gospe Potts, v filmu je zapela tudi naslovno pesem, ki je prejela vrsto nagrad, med drugim tudi oskarja in zlati globus za najboljšo izvirno pesem.

Nazadnje je v filmu nastopila leta 2018, in sicer v filmu Buttons: A Christmas Tale, kjer je igrala z Dickom Van Dykom.

Nagrado tony je prejela za vloge v predstavah Mame, Gypsy in Sweeney Todd. Leta 2013 se je po 40 letih vrnila na gledališki oder v Londonu, kot Madame Arcati je nastopila v igri Noela Cowarda Blithe Spirit.

Izjemen uspeh detektivske serije ji je prinesel tudi veliko bogastvo, v času snemanja je bila med najbogatejšimi ženskami v ZDA, njeno bogastvo je bilo ocenjeno na 100 milijonov dolarjev.

Za njeno delo ji je britanska kraljica Elizabeta II. podelila naziv dama.

Spominu na veliko igralko so se že poklonili številni zvezdniki.