Jessica Walter (1941–2021). Foto: AP
Jessica Walter (1941–2021). Foto: AP

Igralka je odšla v miru: umrla je v spanju na svojem domu v New Yorku, je za CNN potrdila njena hčerka. "S težkim srcem potrjujem, da se je poslovila moja ljubljena mama Jessica. Kot igralka je delala več kot 60 let; njena največja radost je bilo razveseljevanje drugih s pripovedovanjem zgodb – tako pred kamero kot drugje. Njena zapuščina bo živela naprej v njenih delih, številni pa si jo bodo zapomnili tudi po smislu za humor in ljubezni do življenja."

V pregledu kariere Jessice Walter je treba omeniti športno dramo Grand Prix (1966), režijski prvenec Clinta Eastwooda Play Misty for Me (1971) in celo vrsto broadwajskih predstav. Najuspešnejša med njimi, Photo Finish, ji je leta 1963 prinesla nagrado za izjemen debi na Broadwayu.

Nagrado emmy je osvojila leta 1975, za glavno vlogo v NBC-jevi nadaljevanki Amy Prentiss; igrala je mlado policistko v San Franciscu, ki se hitro vzpenja po poklicni lestvici. Serija je bila t. i. "spinoff" takrat zelo priljubljene nadaljevanke Ironside. V nadaljevanju kariere je nastopala še v več priljubljenih televizijskih projektih, denimo v serijah Trapper John M..D. in Streets of San Francisco – obe sta ji prinesli nominacijo za emmyja.

Poljub na fotografiji je Jessica Walter dobila od Petra Falka, televizijskega Columba, ki je tistega leta (1975) prav tako osvojil emmyja. Foto: AP
Poljub na fotografiji je Jessica Walter dobila od Petra Falka, televizijskega Columba, ki je tistega leta (1975) prav tako osvojil emmyja. Foto: AP

"Banana je, Michael. Koliko pa lahko stane – 10 dolarjev?"
A večina gledalcev si jo bo zapomnila predvsem kot Lucille Bluth, matriarhinjo v danes kultni humoristični seriji Odbita rodbina (Arrested Development). Nanizanka, v kateri so med drugim nastopali še Jason Bateman, Portia de Rossi, Michael Cera, Will Arnett in David Cross, se je vrtela okrog bizarnih dogodivščin disfunkcionalne družine Bluth, ki se ne zna otresti svojega ekstravagantnega, zapravljivega življenjskega sloga, čeprav so se njihove okoliščine drastično spremenile. Korumpirani pater familias, ki ga je igral Jeffrey Tambor, je bil aretiran že v prvi epizodi. Njegova žena, Lucille (Jessica Walter), je bila kruta, manipulativna, materialistična pojava, ki je z neizprosnimi kritikami spodjedala čisto vse družinske člane; redko smo jo videli brez kozarca v roki.

Igralko so številni prepoznali tudi kot glas Malory Archer v animirani nadaljevanki Archer.

Od kolegice se na družbenih omrežjih poslavljajo številni zvezdniki. "To je tako neverjetno žalostno," je tvitnil režiser Paul Feig. "Bila je silno duhovita in korakala je po lastnem ritmu. Popolnoma izvirna je bila in v čast mi je bilo, da sem lahko večkrat delal z njo."

David Cross, ki je v Odbiti rodbini igral njenega zeta Tobiasa, je tvitnil, da je bila Walter "briljantna igralka in neverjeten talent". "Zame je bil privilegij in ogromna sreča, da sem lahko delal z njo. Lucille Bluth je eden od najboljših televizijskih likov."