Uwe Boll - mojster absurdne groze. Foto: Reuters
Uwe Boll - mojster absurdne groze. Foto: Reuters
Kristianna Loken
Kristianni Loken je Uwe Boll zaupal vlogo usodne vampirke. Foto: EPA
Ben Kingsley
Le zakaj tako odličen igralec, kot je Ben Kingsley, sprejme vlogo v tako čudaškem filmu? Foto: EPA

Tudi Bollov zadnji film BloodRayne namreč sledi "preverjenemu" receptu zmesi slabega okusa, slabe igre in skoraj absurdne "grozljivosti". Boll se brani, da zgodba o "skromno oblečenem" dekletu - pol vampirki in pol ženski - že ne more biti tako slaba, saj se je prebila med deset najbolje gledanih filmov v Rusiji, na Tajskem in na Bližnjem vzhodu. Manj zadovoljen pa je Uwe Boll z ameriškim občinstvom. Dejal je, da "je superžalosten", ker si lahko njegov film - produkcija je stala 18 milijonov dolarjev - predvajajo v samo petih kinematografih na celotnem ozemlju Združenih držav.

Diploma iz slabega okusa
Prav Američani - oziroma njihovi kritiki - tudi najbolj neusmiljeno udrihajo po Uwu Bollu. Elizabeth Weitzman je v časopisu New York Daily zapisala: "Boll je najboljši v svojem poslu; ta posel je izdelava zares groznih filmov." Tudi nadaljevanje članka ni bilo nič bolj prizanesljivo: "Ko govorimo o slabem okusu, je Boll zares priznan mojster." Boxofficov Tim Cogshell pa je napisal: "Nemški režiser Uwe Boll hitro postaja znan kot eden najslabših režiserjev na planetu."
Boll pa je očitno kar dober pogajalec. K filmu mu je namreč uspelo pritegniti celo tako slovitega igralca, kot je oskarjevec Ben Kingsley, v srhljivki B-kakovostnega razreda pa je so zaigrali še Bily Zane, Kristianna Loken, Michael Madsen in Michelle Rodriguez.

Dokler priteka denar, je vse v najlepšem redu
Ogorčen odziv kritikov pa Uweja Bolla prav nič ne prestraši. Čeprav so bili prav vsi njegovi filmi, za katere je navdih poiskal v akcijskih in vsaj domnevno grozljivih računalniških igricah, označeni za "poden", se Boll že navdušeno ozira k novemu projektu. Tudi novi film bo prenos računalniške igrice na filmski trak. Bolla očitno prav nič ne zanima mnenje "samooklicanih" strokovnjakov za sedmo umetnost. Povedal je, da ga lahko od nadaljnjega ustvarjanja odvrne le pomanjkanje denarja. Dokler pa mu uspeva pritegniti vlagatelje, ga prav nihče ne more prepričati, da bi morda veljalo ozreti se za novo kariero.