Na razglasitvi je glavni igralce zmagovalnega filma Saratan  Kümöndör Abylov prejel unikatno stekleno umetnino mladega izolskega umetnika Matjaža Bornška. Foto: Kino Otok - Isola Cinema
Na razglasitvi je glavni igralce zmagovalnega filma Saratan Kümöndör Abylov prejel unikatno stekleno umetnino mladega izolskega umetnika Matjaža Bornška. Foto: Kino Otok - Isola Cinema
S filmom Suša se je v tekmovalni sekciji predstavljal režiser Mahamat Saleh Haroun. Foto: Kino Otok - Isola Cinema
Kino Otok naplavilo v Ljubljani

Režiserju Ernestu Abdidžaparovu je film, ki so mu obiskovalci festivala namenili najvišjo oceno 4,118, prinesel festivalsko nagrado - kinematografsko distribucijo po Sloveniji. Za nagrado se je potegovalo pet filmov v sekciji Trgatev, še dva pa sta po oceni tesno sledila zmagovalnemu; Suša (Mahamat-Saleh Haroun) in Lepilo (Alexis dos Santos). Festival se je sklenil s projekcijo mojstrovine Vittoria De Sete, Pisma iz Sahare (Lettere dal Sahara).

Manj je več
Zmagovalca so dobili tudi nadobudni režiserji, ki so se snemanja lotili s svojimi mobilnimi telefoni. V okviru festivala PAH-FEST je tako slavil Joe Underwood na razpisano temo Less is more/Manj je več. Z najboljšim digitalnim portretom gospe Ivane pa je prepričal Marko Ocepek.

Za film Saratan so se odločili tudi člani mlade žirije pod mentorstvom Borisa Palčiča in Francija Slaka. Svoje sošolce so tako povabili na brezplačno projekcijo zmagovalnega filma v kinu Kulturni dom .

Četrta izvedba festivala je postregla s približno 40 celovečernimi, kratkimi in animiranimi filmi. V tekmovalni sekciji Trgatev sta bila poleg že omenjenih predstavljena še filma Zapiski kontrolorja prog kazahstanskega režiserja Žanabeka Žetiruova in Kako kaj ribe danes? v Londonu živeče kitajske režiserke in pisateljice Guo Šjaolu.

Nadaljevalo se bo v ljubljanskem Kinodvoru
Čast odprtja festivala je v Letnem kinu Otok na Manziolijevem trgu pripadla drami Bamako mavretanskega režiserja Abderrahmana Sissaka. Organizatorji festivala so poleg Trgatve filme razdelili še v sekcije Dobri sosedje: medregijski program, Silvanova kino šola, Prijatelji, Odprti Otok, Otoška animateka in Otok v Ljubljani, ki bo med 6. in 10. junijem gostoval v ljubljanskem Kinodvoru.

Z novo sekcijo Dobri sosedje so si zamislili medregijski program, ki ga je odprl dobitnik nagrade za najboljši prvenec beneškega filmskega festivala leta 1961, italijanski veteran Vittorio De Seta.

Program so predstavili ...
Tudi letos je festival v Izolo privabil vrsto tujih gostov, med katerimi je bil Christopher Coppola, ki je tudi pripravil projekt PAH-Fest. Zvrstili pa so se še v Nemčiji živeči kritik revije Film Comment Olaf Möller, ki je predstavil film Schuss! francoskega režiserja Nicolasa Reya, direktor bruseljskega mednarodnega art-centra De Beursschouwburg, belgijski programski selektor in kustos Cis Bierinckx je pripeljal film Address Unknown, Grahama Robertsona pa je predstavil britanski filmski kritik in festivalski programski selektor Neil Young.

Kino Otok naplavilo v Ljubljani