"Kaj pomeni biti veren človek v deželi, ki kriminalizira tvojo ljubezen? Zdelo se nam je pomembno povedati to zgodbo, ker je kenijska zgodba," pravi producentka Toni Kamau. Foto: IMDb

Prepoved 52-minutnega dokumentarca I Am Samuel kritiki opisujejo kot "diskriminacijo in pregon" pripadnikov skupnosti LGBTQ+.

Film, ki ga je režiser Peter Murimi snemal pet let in nato montiral še dve leti, dokumentira življenje mladega moškega, ki odrašča v ruralnem predelu Kenije. V svojem domačem okolju ne najde razumevanja za svojo istospolno usmerjenost; lažje zaživi šele, ko se preseli v Nairobi.

Vlada opozarja, da bodo
Vlada opozarja, da bodo "po črki zakona" preganjali vsakogar, ki bi poskušal predvajati, distribuirati, razstavljati ali imeti v lasti" film I Am Samuel. Foto: IMDb

"Kriminalizacija skupnosti LGBTQ+, ki se dogaja v Keniji, je žalosten trend, ki meji na diskriminacijo in pregon posameznikov, za katere velja, da pripadajo manjšinski usmeritvi. Odločitev so motivirala zelo nestrpna in vsiljiva verska in kulturna prepričanja," opozarja Kamau Ngugi, direktor Koalicije zaščitnikov, združenja organizacij in aktivistov v boju za človekove pravice.

Kaj naj bi bila "promocija" homoseksualnosti po kenijsko?
Odbor za klasifikacijo filmov je prejšnji teden presodil, da film "eklatantno" krši kenijski zakon, ki kriminalizira vse oblike homoseksualnosti in istospolnega zakona, ter da je zgodba "jasen in nameren poskus producenta, da bi promoviral istospolni zakon kot sprejemljiv način življenja".

Cenzorji so ocenili, da film skuša vplivati na gledalce in jih prepričati, da "starejša generacija, ki je nekoč nasprotovala skupnosti LGBTQ+, počasi sprejema to prakso in istospolni zakon".

Do 14 let za zapahi
Po kenijskem zakonu je prepovedano, kot je zapisano, "kakršno koli meseno spoznanje drugega človeka proti zakonom narave". Če sodišče odloči, da so krivi, lahko obtoženci dobijo do 14 let zaporne kazni. V kenijski ustavi je zapisano, da je zakon zveza med dvema človekoma nasprotnih spolov.

Vlada je film označila kot bogokleten v odnosu do krščanske vere. V njem je namreč prizor dveh moških, ki vodita verski obred, kar naj bi bil "poskus izkoriščanja religije pri promoviranju istospolnega zakona".

A ustava brani tudi svobodo govora ...
Toni Kamau, ki je pod film podpisana kot ena od producentov, prepoved razume kot napad na svobodo govora, ki jo brani kenijska ustava. "Globoko jo žalosti" diskriminatorno besedišče, s katerim se vlada izraža pri "opisih izkušenj ljudi, ki so nas spustili v svoja življenja". "Po našem mnenju gre tu za širšo debato o svobodi izražanja. Vsak ima pravico, da izrazi svoje izkušnje, svojo resnico. Stavimo na dokumentarce, ki dajejo vpogled v življenja ljudi".

Vlada opozarja, da bodo "po črki zakona" preganjali vsakogar, ki bi poskušal predvajati, distribuirati, razstavljati ali imeti v lasti" film I Am Samuel.