Protagonisti in antagonisti sedmih kraljestev so šesto sezono Igre prestolov sklenili s 23 nominracijami za emmyje. Kit Harington je za vlogo Jona Snowa nominiran za emmyja za njboljšo stransko moško vlogo v dramski seriji. Foto: HBO
Protagonisti in antagonisti sedmih kraljestev so šesto sezono Igre prestolov sklenili s 23 nominracijami za emmyje. Kit Harington je za vlogo Jona Snowa nominiran za emmyja za njboljšo stransko moško vlogo v dramski seriji. Foto: HBO
68. podelitev emmyjev, priprave
Približno 19.000 članov akademije je izbiralo nagrajence v kar 133 kategorijah. Foto: Reuters
Veliko zanimanja vzbuja serija Ljudstvo proti O. J. Simpsonu. Eno od nominacij je ekipi prinesel Cuba Gooding Jr. za naslovno vlogo zvezdnika ameriškega nogometa.
Veliko zanimanja vzbuja serija Ljudstvo proti O. J. Simpsonu. Eno izmed nominacij je ekipi prinesel Cuba Gooding Jr. za naslovno vlogo zvezdnika ameriškega nogometa. Foto: EPA

Slovesnost bo potekala v noči z nedelje na ponedeljek po srednjeevropskem času v losangeleškem gledališču Microsoft, dogodek, ki ga bo povezoval komik Jimmy Kimmel (tudi sam je med nominiranci, in sicer za izjemno pogovorno oddajo), pa bo prenašala televizija ABC.

Fantazijsko-akcijska nadaljevanka, ki je v tem letu sklenila šesto sezono, po napovedih producentov jo bomo gledali samo še v dveh, je nominirana v vseh glavnih kategorijah. Serija, ki je na prejšnjih podelitvah skupno že pospravila 35 emmyjev, je nominirana tako za režijo, scenarij ter glavne in stranske vloge kot tudi za najboljšo dramsko serijo.

Kevin Spacey, Rami Malek ali kdo tretji?
V glavnih kategorijah ji je najbližji konkurent Netflixova politična serija Hiša iz kart s 13 nominacijami. Oba, tako Kevin Spacey kot Robin Wright, sta v igri za igralska emmyja, prvemu lahko slavje pokvari Rami Malek iz serije Mr. Robot, ki velja za favorita, njej pa Viola Davis. Z vlogo v ABC-jevi seriji How to Get Away With Murder je postala prva temnopolta igralka z emmyjem za najboljšo žensko vlogo. Za najboljšo žensko vlogo se poteguje še Taraji P. Henson iz dramske serije televizije Fox o glasbeni industriji Empire, pri kateri pa, v nasprotju z Igro prestolov, število nominacij ne sledi visoki gledanosti serije. Nominirana je namreč samo v omenjeni igralski kategoriji.

Za večjega favorita večera velja tudi serija Ljudstvo proti O. J. Simpsonu. Cuba Gooding Jr. je nominiran za naslovno vlogo zvezdnika ameriškega nogometa, Courtney B. Vance za glavno moško vlogo in Sarah Paulson za glavno žensko vlogo v kategoriji miniserij.

Med televizijskimi filmi se kot glavni favorit podelitve omenja All The Way, zgodbo o predsedniku Lyndonu Johnsonu, z večkratnim emmyjevcem Bryanom Cranstonom v glavni vlogi. Med komičnimi serijami se največ govori o seriji Veep, ki je prejela 17 nominacij, vključno z režijo, najboljšo komično serijo in igralko v glavni vlogi (Julia Louis Dreyfus).

Po upokojitvi Jona Stewarta, ki je emmyje domov odnašal od leta 2003 do 2012 in nato še lani, bo kategorija na oder zvabila nova imena komičnih televizijskih oddaj. Stewarta je zamenjal Trevor Noah, ki ni med letošnjimi nominiranci, prav tako ni Stephena Colberta, ki se je učil pri Stewartu. Zato pa je nominiran drugi Stewartov "vajenec" John Oliver, poleg njega pa še Jerry Seinfeld, Jimmy Kimmell, Bill Maher, Jimmy Fallon in James Corden.

Letošnji osmoljenci
Eno samo nominacijo ima Downton Abbey, to je seriji televizije PBS prinesla igralka Maggie Smith. Akademija - nagrajence izbira približno 19.000 članov - se očitno letos ne bo poklanjala serijam, ki so se v zadnjem letu poslovile z zaslonov. CBS-ova serija Dobra žena je ostala brez nominacij za najboljšo dramsko nadaljevanko, pa tudi igralski dosežki Julianne Margulies, Alana Cumminga ali Christine Baranski so ostali spregledani. Še večja osmoljenka je Netflixova serija Orange is the New Black, ki je ostala brez nominacije.