Pedro Almodóvar na letošnji podelitvi španskih filmskih nagrad goya, v družbi svoje muze Penelope Cruz. Foto: EPA
Pedro Almodóvar na letošnji podelitvi španskih filmskih nagrad goya, v družbi svoje muze Penelope Cruz. Foto: EPA

Na galavečeru 26. septembra bo Almodóvarju nagrado izročila britanska igralka Tilda Swinton, ki je v The Room Next Door zaigrala ob Julianne Moore in Johnu Turturru.

Sosednja soba je zgodba o odnosu med "zelo nepopolno materjo in jezno hčerko, ki ju loči velik nesporazum". "Mednju se vrine tretja ženska, Ingrid (Julianne Moore), materina prijateljica, ki postane katalizator za vso njuno bolečino in zagrenjenost. Mama Martha (Tilda Swinton) je vojna poročevalka, Ingrid pa pisateljica avtofikcije."

Letos mineva 50 let, odkar je Almodovar s svojim prvim kratkim filmom začel filmsko kariero in ob tej priložnosti režiserju posvečajo tudi razstavo v madridskem Centru sodobne kulture Conde Duque.

Sorodna novica Filmski festival v San Sebastianu bo z nagrado za življenjsko delo počastil Cate Blanchett

Almodóvar, ki se je s filmi, kot sta Ženske na robu živčnega zloma in Govori z njo, zavihtel na prestol sodobnega španskega filma, je leta 2000 prejel oskarja in zlati globus za najboljši tujejezični film, in sicer s tragikomedijo Vse o moji materi. Prejel je tudi zlatega leva, evropsko filmsko nagrado, v rodni Španiji pa tudi nagradi goya in nagrado princa Asturije.

Španec, ki se je leta 1967 rodil v majhni vasici v Kastiliji-La Manchi, deluje tudi kot scenarist, producent in pisatelj.

Na festivalu v San Sebastianu bodo letos podelili dve nagradi donostia. Prejela jo bo tudi hollywoodska zvezdnica Cate Blanchett, kar so organizatorji festivala sporočili maja. Avstralska dvakratna dobitnica oskarja je že potrdila svojo udeležbo na 72. festivalu, ki bo potekal od 20. do 28. septembra.

Nagrada donostia je dobila ime po baskovskem poimenovanju španskega obalnega mesta San Sebastian.