Disney je filmček zdaj objavil tudi na YouTubu. Foto: Disney
Disney je filmček zdaj objavil tudi na YouTubu. Foto: Disney

Ali obstaja kak način, da bi računalniška animacija nekako nadaljevala izročilo ročne animacije na način, kot do zdaj še ni bilo narejeno?

John Kahrs
Pri Disneyju uporabljajo nov program, Meander, zaradi katerega so njihove animacije videti kot spominki nekega davno minulega časa. Foto: Disney

V ameriških kinematografih ga predvajajo kot predfilm novega Disneyjevega celovečernega filma Razbijač Ralph (Wreck-It Ralph), včeraj pa se je črno-beli animirani film Paperman pojavil tudi na spletu; premierno so ga sicer že junija lani predvajali na festivalu animiranega filma v Annecyju.

Ljubezenska zgodba brez besed
Paperman, ki ga je režiral John Kahrs in ki je postavljen v New York v 40. letih 20. stoletja, je ljubezenska zgodbica brez besed. V njej spoznamo mladega moškega, ki na železniški postaji opazi lepo dekle. V množici jo sicer izgubi, a kmalu zatem jo skozi okno svoje pisarne spet zagleda v nebotičniku čez cesto. Da bi nekako pritegnil njeno pozornost, začne iz obrazcev na svoji mizi - očitno je nekakšen uradnik - delati papirnate aviončke in jih metati proti njenemu oknu. Taktika seveda ni preveč uspešna.

(Svetla) prihodnost Disneyjeve animacije?
Paperman, ki je kombinacija klasične in novodobne računalniške animacije, morda na nek način nakazuje tudi prihodnost animiranih celovečernih filmov, ki so v zadnjih letih pogosto računalniško "spolirani" do čiste brezosebnosti. Nastal je s pomočjo novega Disneyjevega programa Meander, ki animatorjem omogoča risanje naravnost na računalniško ustvarjena ozadja. Prav temu gre verjetno pripisati svežino in izraznost izrazov, ki je od animiranih filmov nismo več navajeni; Paperman tako spominja na Disneyjeve klasike, ugotavlja The Telegraph, obenem pa nadgrajuje tehnologijo iz filma Tangled (2010), pri katerem je Kahrs sodeloval kot glavni animator (in se opiral na pomoč veterana Disneyjeve klasične animacije, Glena Keana (Aladin, Mala morska deklica)).

Ni vse staro tudi zastarelo
"Kako čudovito je biti obdan z vso tradicijo, ki jo ima za seboj Disney," je Kahrs lani pripovedoval za animaciji posvečeno revijo Cartoon Brew. "Koliko moči je v narisani črti, kako ekspresivna je lahko! In kako trdo morajo delati računalniški animatorji, ko skušajo ujeti ta čar! Zakaj bi morali te risbe pustiti za seboj, sem si mislil. Ali obstaja kak način, da bi računalniška animacija nekako nadaljevala izročilo ročne animacije na način, kot do zdaj še ni bilo narejeno?"

Za oskarja za najboljšo kratko animacijo se bodo 24. februarja potegovali še filmčki Adam and Dog (Minkyu Lee), Fresh Guacamole (PES), Head Over Heels (Timothy Reckart, Fodhla Cronin O'Reilly) in The Simpsons: The Longest Daycare (David Silverman).

Ali obstaja kak način, da bi računalniška animacija nekako nadaljevala izročilo ročne animacije na način, kot do zdaj še ni bilo narejeno?

John Kahrs