William James je zaletavi ‘kavboj’, ki je uspešno razorožil že 873 bomb (da ga že naslednja lahko pošlje v onstranstvo), ga opominja zbirka delov uspešno onesposobljenih min, ki jo hrani pod posteljo. Foto:
William James je zaletavi ‘kavboj’, ki je uspešno razorožil že 873 bomb (da ga že naslednja lahko pošlje v onstranstvo), ga opominja zbirka delov uspešno onesposobljenih min, ki jo hrani pod posteljo. Foto:
Bombna misija, The Hurt Locker
Člani (filmskega) bombnega oddelka niso enodimenzionalni herojski dolgočasneži ali hipertestosteronski agresivneži, ampak kompleksni, zmotljivi, včasih arogantni, a kljub vsemu neverjetno pogumni možje. Foto: Kolosej

Jeffrey Sarver je producente filma prvič tožil marca preteklo leto, kmalu zatem, ko je vojna drama prejela šest oskarjev. Sarver je že tedaj v tožbi trdil, da ga scenarist filma Mark Boal, ki je prejel oskarja za izvirni scenarij, ni vprašal za dovoljenje pri upodobitvi njegovega dela v članku za revijo Playboy.

Boalov članek z naslovom The Man in the Bomb Suit (Človek v zaščitni obleki za razminiranje bomb) je bil sicer objavljen septembra leta 2005, na njem pa naj bi temeljil tudi scenarij filma, ki ga je režirala z oskarjem nagrajena Kathryn Bigelow.

Ob ugled doma in v službi
Strokovnjak za razstavljanje bomb, vodnik Jeffrey Sarver trdi, da je osrednji lik višjega vodnika Williama Jamesa v filmu Bombna misija (2008), zasnovan na njegovem delu, omadeževal njegov ugled v ameriški vojski, v družini in med prijatelji.

V dopolnjeni izjavi, ki jo je Sarver na losangeleško sodišče poslal iz Afganistana, kjer je trenutno na misiji, pa tudi trdi, da je njegov ugled omadeževan. Sarver trdi, da je zaradi slave, ki jo je prinesel film in upodobitev igralca Jeremyja Rennerja kot pogumnega, a brezbrižnega demonterja bomb, on sam postal tarča posmehovanja, ter da film vpliva na njegov zasebni ugled in ugled na delovnem mestu.

Producenti Bombne misije si prizadevajo za opustitev primera na sodišču in zanikajo, da osrednji lik višjega vodnika Williama Jamesa temelji na Sarverju. Film po njihovem mnenju ščitijo ameriški zakoni o svobodi govora.

Napeta zgodba
Bombna misija že v prvih prizorih trojico glavnih junakov (elitni oddelek z nalogo, sredi vojne vihre razstavljati po vsem Bagdadu pozabljene ali podstavljene bombe), potisne v nemogoč položaj: ker se robot za razoroževanje bomb pokvari, se mora višji vodnik Matt Thompson (Guy Pearce) podati v neposredno bližino grmade eksploziva, pred katero ga, če jo raznese, ne more obvarovati niti najdebelejši skafander.