Babilon je prejel sedem nominacij, največ izmed vseh filmov. Foto: Reuters
Babilon je prejel sedem nominacij, največ izmed vseh filmov. Foto: Reuters
Helen Mirren
Kdo bi upal staviti proti Helen Mirren? Foto: Reuters
Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio
Martin Scorsese in Leonardo DiCaprio sta nominirana oba, Leonardo kar dvakrat. Foto: Reuters
Hiša pošast
Hiša pošast je nominirana za najboljši animirani film. Foto: Kolosej
Nominacije za zlate globuse

Film je med drugim nominiran za najboljšo dramo, stranskega igralca (Brad Pitt) in igralko (Adriana Barraza in Rinko Kukuchi) ter režiserja, kjer mu bo hudo konkurenco predstavljal Clint Eastwood, nominiran dvakrat - za filma Zastave naših očetov in Letters from Iwo Jima. Za najboljšo dramo so nominirani Dvojna igra, ki ima skupno šest nominacij, Bobby, Little Children in The Queen, medtem ko so v igri za zlati globus za najboljšo komedijo ali muzikal Little Miss Sunshine, Hudič v Pradi, Hvala, ker kadite in Borat.

Evropa se dobro drži
Eastwoodov film Letters from Iwo Jima, ki je dominiral na večini podelitev nagrad združenj kritikov in različnih filmskih poklicev, je nominiran dvakrat - za najboljšega režiserja in najboljši tujejezični film, kjer mu bodo zmagoslavje skušali preprečiti Gibsonov Apokalipto, najboljši evropski film po izbiri Evropske filmske akademije Tuje življenje, mehiški film Panov labirint in španski Vrni se, medtem ko bodo Eastwoodovo zmagoslavje skušali preprečiti Stephen Frears (The Queen), Alejandro Gonzalez Inarritu (Babilon) in Martin Scorsese (Dvojna igra).

Za vlogo v Almodovarjevem filmu je nominacijo za najboljšo glavno žensko vlogo prejela Penelope Cruz, marsikomu pa bi se lahko zdelo, da gre v tej kategoriji za evropsko tekmovanje, saj so nominirane še tri Britanke: Kate Winslet (Little Children), Helen Mirren (The Queen) in Judi Dench (Notes on a Scandal), edina Američanka v igri za najboljšo žensko vlogo pa je Maggie Gyllenhaal (Sherrybaby).

DiCaprio nominiran dvakrat
Filmu Babilon in režiserju Clintu Eastwoodu, ki se lahko pohvalita z dvema nominacijama v isti kategoriji, se je z dvema nominacijama za najboljšo glavno moško vlogo pridružil Leonardo DiCaprio (Dvojna igra in Blood Diamond), po pričakovanjih se mu je pridružil Forest Whitaker (The Last King of Scotland), tuji novinarji pa so bili navdušeni tudi nad vlogama Petra O'Toola (Venus) in Willa Smitha (The Pursuit of Happyness). Vsi omenjeni so nominirani za svoje vloge v dramah, medtem ko se igralci v komedijah ali muzikalih presojajo ločeno. Še bolje kot DiCapriu in Eastwoodu pa kaže Hellen Mirren, ki je nominirana za tri zlate globuse.

V igri tudi Borat
V njih naj bi se med ženskami najbolj izkazale Annette Bening (Running with Scissors), Toni Collette (Little Miss Sunshine), Beyonce Knowles (Dreamgirls), Meryl Streep (Hudič v Pradi) in Rene Zellweger (Miss Potter), med moškimi pa Sacha Baron Cohen (Borat), Johnny Depp (Pirati s Karibov - Mrtvečeva skrinja), Aaron Echart (Hvala, ker kadite), Chiwetel Ejiofor (Kinky Boots) in Will Ferrell (Stranger Than Fiction).

Zmagovalci znani 15. januarja

Seznam vseh nominirancev.
Za zlati globus se med drugim potegujejo tudi animirani filmi, kjer so nominiranci le trije - Avtomobili, Vesele nogice in Hiša pošast. Zmagovalci v 25 kategorijah, med katerimi so tudi take, ki nagrajujejo televizijske dosežke, bodo znani 15. januarja. Ustvarjalci, ki se bodo veselili nagrad, lahko utemeljeno upajo tudi vsaj na nominacijo za oskarja, saj naj bi bili zlati globuso dobri znanilci najpomembnejših filmskih nagrad, ki jih bodo podeljevali 25. februarja.
Nominacije za zlate globuse