Martin Bizjak je ustanovitelj organizacije Festivala igranega filma v Pulju. Foto: Pula film festival
Martin Bizjak je ustanovitelj organizacije Festivala igranega filma v Pulju. Foto: Pula film festival
Pjevajte nešto ljubavno
Narodni program je odprl film Pjevajte nešto ljubavno. Foto: Pula film festival

Martin Bizjak je namreč ustanovitelj organizacije Festivala igranega filma v Pulju, kot njegov vodja pa je deloval med letoma 1974 in 1984. Kot so pojasnili podeljevalci nagrade, je dobitnik zaslužen za reformiranje, temeljito reorganizacijo in vsestranski razvoj festivala v svetovno prepoznano filmsko prireditev.

Nagrado, ki jo na festivalu podeljujejo posameznikom in institucijam za njihov prispevek k prepletanju Pulja in filma, bo Bizjak prejel 21. julija v puljski areni. Nagrada se imenuje po ustanovitelju in idejnemu začetniku puljskega filmskega festivala Marijanu Rotarju, ki je po besedah podeljevalcev ustvaril edinstveno formulo, ki učinkuje še danes. Pulj se s podelitvijo nagrade zahvaljuje njemu, vsem, ki so sledili njegovi viziji in pomagali soustvariti to prireditev.

Domača filmska produkcija se predstavi
V okviru festivala se je v Pulju začel tudi narodni program, ki ga je odprla projekcija komične drame Pjevajte nešto ljubavno režiserja Gorana Kulenovića. V letošnji sekciji domačega filma si bo mogoče ogledati še ljubezensko dramo Pravo čudo Lukasa Nole, komično dramo Armin Ognjena Sviličića, politični triler Kradljivac uspomena Vicka Ruića, družinsko dramo Moram spavat andžele Dejana Aćimovića in vojno zgodbo Živi i mrtvi Kristijana Milića.