A morda je v igri vseeno še več kot samo nečelna (dodatna) obsodba. Nedavna odločitev najvišjega newyorškega sodišča je namreč za las odprla vrata za potencialno Weinsteinovo izpustitev – in v tem primeru bi losangeleško sojenje pomenilo zadnjo besedo o njegovi usodi.

Če bodo v Kaliforniji odločili, da je Weinstein kriv, mu grozi dosmrtna zaporna kazen – ne glede na to, kako se bo iztekel postopek pritožbe v New Yorku. Foto: AP
Če bodo v Kaliforniji odločili, da je Weinstein kriv, mu grozi dosmrtna zaporna kazen – ne glede na to, kako se bo iztekel postopek pritožbe v New Yorku. Foto: AP
Sorodna novica Sojenja Weinsteinu v Los Angelesu ne bodo prestavili zaradi novega filma o njem

"Grozno in šokantno je, da je bilo Harveyu dovoljeno nadaljevati postopek pritožbe, zato žrtve in podporniki žrtev zelo, zelo pozorno spremljamo sojenje v Los Angelesu," je komentirala Caitlin Dulany, igralka, ki je Weinsteina obtožila spolnega nadlegovanja in napada v devetdesetih. (Bila je ena od tožnic v skupinski tožbi leta 2018, ki pa ni prišla do obravnave.)
Sicer pa bo sojenje tudi kazalnik vitalnosti in dolgoživosti gibanja MeToo v zabavni industriji. Podpornike namreč skrbi, kakšno bo sporočilo, če Weinsteina oprosti sodni sistem v njegovem lastnem mestu – losangeleška sodišča namreč slovijo po tem, da z vplivnimi figurami iz šovbiznisa ravnajo v rokavicah.

"Jasno, da je to izjemno pomembno za ženske, ki pričajo, a pomembno je za nas vse," opozarja Caitlin Dulany. "Če se bo izteklo narobe, bo to korak nazaj. Za ženske bi bilo v prihodnosti še težje razkriti nadlegovanje."

Nekateri sicer svarijo, da to in podobna sojenja ne bi smela biti merilo vpliva in uspeha gibanja #MeToo. V sodnih procesih sodeluje razmeroma malo žensk, katerih obtožbe morajo doseči merila, ki jih ima kriminalno pravo za obsodbo. "Uspeha in moči gibanja #MeToo nismo nikoli merili po tem, ali so bili sankcionirani vplivni posamezniki," pravi Fatima Goss Graves, direktorica Narodnega ženskega centra za pravo.

Sodnica v Weinsteinovem sojenju v Kaliforniji bo Lisa B. Lench. Weinsteinovi odvetniki so izrazili zaskrbljenost, da v zaporu nima ustrezne zobozdravstvene oskrbe in da mu je treba nadomestiti manjkajoče zobe, da med sojenjem ne bo videti
Sodnica v Weinsteinovem sojenju v Kaliforniji bo Lisa B. Lench. Weinsteinovi odvetniki so izrazili zaskrbljenost, da v zaporu nima ustrezne zobozdravstvene oskrbe in da mu je treba nadomestiti manjkajoče zobe, da med sojenjem ne bo videti "obubožan". Dobil je dovoljenje, da se sojenja udeležuje v civilnih, in ne zaporniških oblačilih. Foto: AP
Sorodna novica Weinstein se je pred sodiščem v Los Angelesu izrekel za nedolžnega

Pet žrtev, enajst točk obtožnice
Weinstein, ki ga je spolnih prestopkov obtožilo več kot 90 žensk, se bo moral na losangeleškem sodišču spoprijeti z obtožnico v enajstih točkah; v štirih primerih gre za obtožbo posilstva oz. prisilnega oralnega spolnega odnosa. Gre za obtožbe petih žensk v obdobju od 2004 do 2013, predstavljajo pa širši nabor izkušenj z Weinsteinom kot pričanja na newyorškem sojenju. To sojenje bo predvidoma trajalo od šest do osem tednov. Izbor porote bo najverjetneje trajal dva tedna, uvodni nagovori pa se bodo po tej časovnici začeli 24. oktobra. Kamere v sodni dvorani ne bodo dovoljene.

Žrtve bodo v času sojenja anonimizirane, njihovih imen pa javnost v tem času ne sme omenjati. Edina poimensko razkrita žrtev, ki jo navaja obtožnica v Los Angelesu, je Lauren Young. Nekdanji producent jo je po sestanku na Beverly Hillsu leta 2013 zvabil v svojo hotelsko sobo, jo tam zaprl v kopalnico, jo grabil in masturbiral, preden ji je uspelo pobegniti. Young je pričala že na sojenju v New Yorku, a le kot priča, ki je tožilstvo pomagala ponazoriti obtoženčev značaj in vzorce obnašanja.

Če bo do v Kaliforniji odločili, da je Weinsteinm kriv, mu grozi dosmrtna zaporna kazen – ne glede na to, kako se bo iztekel postopek pritožbe v New Yorku.

Obramba je v avgustu (neuspešno) zahtevala odložitev sojenja, da se to ne bi pokrivalo s premiero filma She Said, ki bi po njihovih besedah lahko
Obramba je v avgustu (neuspešno) zahtevala odložitev sojenja, da se to ne bi pokrivalo s premiero filma She Said, ki bi po njihovih besedah lahko "dramatično vplival na poroto." Studio Universal namreč 18. novembra v kina pošilja igran film o resničnih dogodkih – o tem, kako je nastajala reportaža za New York Times, ki je razgalila Weinsteinovo početje. Foto: IMDb

Krivdo še vedno zanika
Tako kot v New Yorku se je tudi v Kaliforniji izrekel za nedolžnega, češ da so bili vsi spolni odnosi soglasni. Njegov odvetnik Mark Werksman argumentira, da je 70-letnik "žrtev množičnega pogroma" in da tako "šibke in neprepričljive obtožbe ne bi nikoli prišle pred sodnika, če ne bi bile v epicentru gibanja #MeToo." Za zdaj še ni znano, ali bo obtoženec pričal ali ne.

Odkar je bil julija lani premeščen iz New Yorka, je Weinstein v zaporu Twin Towers. Preliminarnih zaslišanj se je udeleževal na invalidskem vozičku, praviloma s knjigo v rokah, tako kot med newyorškim sojenjem. Nazadnje je bil viden z vojnim romanom Vsa ta nevidna svetloba.

Tožilstvo se mora še odločiti, ali bodo poroti povedali kaj o Weinsteinovi newyorški obsodbi. Delno pravico za to so si sicer izborili, a se je stvar zakomplicirala, ko je newyorško prizivno sodišče v avgustu sprejelo Weinsteinov primer v obravnavo. Če bo v Los Angelesu obsojen, nato pa prizivno sodišče spremeni newyorško razsodbo, lahko to verižno za seboj potegne še losangeleško obsodbo (če bo newyorško sojenje tožilstvo predstavilo poroti).