Kevin Costner bo v novem akcijskem filmu igral mentorja mladega Ashtona Kutcherja. Foto:
Kevin Costner bo v novem akcijskem filmu igral mentorja mladega Ashtona Kutcherja. Foto:
Kevin Costner
Kevin Costner se za kamero drži manj adrenalinskih športov, na primer golfa. Foto: EPA
Ashton Kutcher
Upajmo, da so bazen z lažnim Beringovim morjem za Ashtona dovolj segreli.

29. septembra v ameriške kinematografe prihaja akcijski film The Guardian (Varuh), v katerem bosta Kevin in Ashton iz vode reševala nespretne plavalce. Ker dobra promocija igra ključno vlogo pri uspehu filma, sta se igralca že ta teden "oglasila" na eni izmed kalifornijskih postojank obalnih reševalcev in se poklonila "resničnim herojem". Costner pri tem ni pozabil omeniti, da "so resnični reševalci videti skoraj tako učinkoviti kot onadva v filmu."

Sam si ne bi upal ...
"Lahko sva upodobila može in žene, ki so pogosto bolj vzdržljivejši in pametnejši kot jaz in ki vsak dan svoje življenje postavljajo na kocko tako brez pomisleka, da nisem prepričan, da bi sam to zmogel," je v resnejšem tonu nadaljeval igralec in režiser (ki ga pri 51 letih v kako ekipo reševalcev verjetno niti ne bi sprejeli). 28-letni Kutcher je dodal, da upa, da bo film javnost opozoril na "častnost" poklica obalnega varuha. "Ko sem prebral scenarij, sem bil prepričan, da gre za izmišljeno zgodbo, ker nisem verjel, da je kdo lahko tako kul," trdi Ashton.

Ne povsem nov zaplet
The Guardian je zgodba o legendarnem reševalcu Benu Randallu (Costner), ki po nesreči, v kateri je izgubil celotno ekipo, postane trener elitne skupine mladih prihodnjih kolegov. Tu seveda nastopi uporniški plavalni prvak Jake Fischer (Kutcher), ki z največjim veseljem nasprotuje tiranskim metodam strogega trenerja. Po začetnih težavah se zbližata in se po Jakovi diplomi odpravita na Aljasko, v spopad z neprijaznim Beringovim morjem. Če in kako ju mati narava postavi na preizkušnjo, bodo morali tisti radovednejši gledalci ugotoviti sami.

Costner se je presegel
Film je režiral Andy Davis, ki je že z Beguncem dokazal, da zna gledalcem učinkovito dvigniti raven adrenalina v krvi. In čeprav Davis poudarja, da je njegov film prvi, v katerem so igralce "vrgli" v mrzlo Beringovo morje, se je treba zavedati, da ima malo zaslug pri tem tudi filmska magija: prizore, v katerih se zvezdnika borita z valovi, so posneli v posebnem, posebej za to priložnost zgrajenem bazenu. Vseeno so se poskušali izogibati računalniški animaciji in vse prizore posneti "zares". Režiser opozarja tudi na Kevina Costnerja, ki naj bi – čeprav si Davis pri tem ne pripisuje nobenih zaslug – v Guardianu pokazal toliko igralskega daru kot še nikoli do zdaj.