Watchmen je kot strip  Alana Moora in Davea Gibbonsa izhajal v letih 1986 in 1987. V knjižni izdaji, ki je obsegala 12 nadaljevanj, je osvojil nagrado hugo in bil uvrščen med 100 najboljših romanov revije Time. Zgodba se dogaja v Združenih državah leta 1985, kjer so superjunaki še vedno resničnost. Zaplete se ob umoru enega izmed njih, kar gledalca potegne v vrtinec skrivnosti in zarot. Filmske adaptacije se je lotil Zach Snyder. Foto: Uradna stran filma
Watchmen je kot strip Alana Moora in Davea Gibbonsa izhajal v letih 1986 in 1987. V knjižni izdaji, ki je obsegala 12 nadaljevanj, je osvojil nagrado hugo in bil uvrščen med 100 najboljših romanov revije Time. Zgodba se dogaja v Združenih državah leta 1985, kjer so superjunaki še vedno resničnost. Zaplete se ob umoru enega izmed njih, kar gledalca potegne v vrtinec skrivnosti in zarot. Filmske adaptacije se je lotil Zach Snyder. Foto: Uradna stran filma
Angeli in demoni
Angeli in demoni, verski triler po knjižni uspešnici Dana Browna, v katerem so v središču starodavna skrivna bratovščina Illuminati, dešifriranje, papeški grehi in visokotehnološko orožje, ki grozi Vatikanu, bodo v kinematografe prišli maja leta 2009. Tudi pod ta film se je podpisal režiser Ron Howard, vlogo harvardskega profesorja simbologije Roberta Langdona pa je ponovil Tom Hanks. Foto: Uradna stran filma
Madagascar 2, Madagaskar 2
Premiera filma Madagaskar: Pobeg v Afriko (Madagascar: Escape 2 Africa) je napovedana za 7. november tega leta, do takrat pa se bo v produkciji filma dogajalo še marsikaj. Benu Stillerju kot levu Alešu, Chrisu Rocku kot zebri Martinu in Davidu Schwimmerju kot občutljivi žirafi Milki sta se pridružila še Alec Baldwin in Bernie Mac. Foto: Uradna stran filma
They Came From Upstairs
Že od Stephena Kinga naprej vemo, da podatek, da se zgodba dogaja v Mainu, ne pomeni nič dobrega ... V komediji They Came From Upstairs, ki na platna prihaja poleti, bodo družino Pearson terorizirali nadležni vesoljci, ki spotoma skušajo še uničiti planet. Foto: Uradna stran filma
Petek 13.
Čaka nas oživitev serije grozljivk iz 80. let, in sicer Petek 13., ki velja tudi za najdaljšo - prvi film je dobil kar deset nadaljevanj z vrhuncem Freddy vs. Jason (2003), v katerem sta se spopadla serijska morilca iz Nočne more z ulice brestov (Freddy Krueger) in Petka 13. (Jason Vorhees). Novo nadaljevanje je za New Line režiral Marcus Nispel, ki se je podpisal tudi pod predelavo Teksaškega pokola z motorko. Foto: Uradna stran filma
Še največ (negativne) pozornosti je k filmu o spodletelem atentatu na Hitlerja pritegnil glavni igralec: na stari celini se še več ljudi kot v ZDA zgraža nad scientologijo, katere najbolj prepoznavna medijska maskota je Tom Cruise, češ da ne gre za vero, ampak za način izvabljanja denarja naivnežem. Stauffenbergov najstarejši sin Berthold je javno izrazil svoje neodobravanje scientologa v vlogi njegovega očeta - kar pa ni odvrnilo nemške vlade, da ne bi (delno) finančno podprla projekta. Foto: Uradna stran filma

Veliko napovednikov (predfilmov, "foršpanov", "trailerjev") je precej boljših od filmov, ki jih oglašujejo, kar je sicer namen vsakega dobrega oglasa. Resnici na ljubo nam včasih niti ni treba pogledati filma, ker nam je napovednik povedal dovolj. V zadnjih letih določeni napovedniki pokažejo preveč in pokvarijo ogled filma z razkritjem presenečenja. Spet drugi pa vsebujejo prizore, ki jih v filmu sploh ni oziroma so bili posneti izključno za napovednik. To zlasti velja za prednapovednike (angl. teaser), kar pa je dvorezen meč. Ne glede na vse, menim, da so napovedniki edina legitimna oblika oglaševanja pred ogledom filma v kinodvoranah.

Vsak zadnji petek v mesecu bom izbral najzanimivejše ali najzabavnejše napovednike, ki so se pojavili na spletu v preteklih štirih tednih. Nekateri filmi se bodo nedvomno slej ko prej pojavili v lokalnih kinodvoranah, spet drugi šele na videu in TV-ju, za tretje pa se boste morali potruditi v tujini. Napovedniki so večinoma na voljo v formatu QuickTime in treh ločljivostih (480P, 720P, 1080P). Tukaj bom navedel le neposredno povezavo do različice 480P in uradne strani ali kar koli je pač na voljo.

Gran Torino
Napovednik (HD 480P, 47,5 Mb)
Clint Eastwood, ki kriminalno dramo tudi režira, igra čemernega veterana iz korejske vojne, ki se odloči pomagati najstniškemu sosedu, ki mu je poskušal ukrasti njegov avto gran torino.

They Came from Upstairs
Uradna stran
Kdor je dovolj star, da se spomni Gremlinov, se bo gotovo nasmehnil ob napovedniku za znanstvenofantastično komedijo o skupini otrok in nezemljanih, ki pridejo v počitniško hišo delat zgago.

Seven pounds
Uradna stran
Mednarodni napovednik
(16,5 Mb)
Will Smith se je znova lotil čustvene drame, v kateri igra moškega, ki se odloči spremeniti življenje sedmim neznancem.

Bedtime Stories
Uradna stran
Napovednik (HD 480P, 58,9 Mb)
Najnovejša komedija Adama Sandlerja govori o "tipu", ki nekega dne pove pravljico za lahko noč, katera se naslednji dan uresniči, kar povzroči noro zmešnjavo.

My Bloody Valentine 3-D
Napovednik (HD-480P, 30,7Mb)
Grozljivka v treh dimenzijah o "tipu", ki se vrne v domači kraj na noč desete obletnice pokola, ki je na Valentinovo zahteval življenja 22 ljudi. Namesto dobrodošlice ga pričaka osumitev umorov in, kot kaže, v njegovo nedolžnost verjame le njegova bivša.

Slumdog Millionaire
Uradna stran
Napovednik (HD 480P, 41,9 Mb)
Romantična dramedija v režiji Dannyja Boyleja se vrti okrog indijskega najstnika, ki se prebije v finale lokalne različice televizijskega Milijonarja, da bi izkazal ljubezen do prijateljice, goreče oboževalke oddaje.

Valkyrie
Uradna stran
Tretji napovednik (HD 480P, 50,8 Mb)
Ničkolikokrat prestavljen datum premiere zgodovinske vojne drame s Tomom Cruisom na čelu zvezdniške zasedbe pod režisersko taktirko Briana Singerja. Cruise igra nemškega polkovnika, ki postane vodja zarote - ubiti Hitlerja 20. 7. 1944 in skleniti mir z zavezniškimi silami.

Angels & Demons
Uradna stran
Prednapovednik (HD 720P, 58,6 Mb)
Režiser Ron Howard in igralec Tom Hanks se vračata k priredbi druge in iz filmskega stališča vznemirljivejše istoimenske knjižne uspešnice Dana Browna, avtorja Da Vincijeve šifre. Zgodba se vrti okrog krvave zarote na dan izvolitve novega papeža.

Underworld: Rise of the Lycans
Uradna stran
Napovednik (HD 480P, 38,8 Mb)
Tretji del akcijske srhljivke, ki se časovno dogaja pred obstoječima filmoma. Kate Backinsale je nadomestila Rhona Mitra (Sodni dan), režiserja Lena Wisemana pa mojster posebnih učinkov Patrick Tatopoulos. Izvedeli bomo, kako se je klan volkodlakov osvobodil jarma vampirjev.

Watchmen
Uradna stran
Prednapovednik SCREAM 2008 (HD 480P, 35,2 Mb)
Verjetno najbolj pričakovana stripovska priredba do danes, ki temelji na verjetno najbolj kultnem istoimenskem stripu, ki se vrti okrog preiskave umora enega izmed superjunakov in zarote zanetiti vojno med ZDA in Sovjetsko zvezo.

Twilight
Uradna stran
Napovednik (23,1 Mb)
Igrana priredba (ta trenutek) najbolj vročega istoimenskega fantazijskega mladinskega romana. Ljubezen med običajnim dekletom in vampirjem, ki jo mora obvarovati pred drugimi vampirji.

Friday 13th
Uradna stran
Napovednik (HD 480P, 32,7 Mb)
Še ena posodobljena predelava kultne grozljivke iz osemdesetih. Skupina mladostnikov odkrije zapuščen počitniški tabor ob jezeru (Camp Crystal Lake), kjer kmalu naletijo na smrtonosne načrte zamaskiranega Jasona Voorheesa.

JVCD
Uradna stran
Napovednik (HD 480P, 41,4 Mb)
Jean-Claude Van Damme se vrača v morda najbizarnejšo samoironično satiro katerega koli propadlega zvezdnika. Igra namreč samega sebe, ko se zaradi težav z drogami, davki in s skrbništvom hčerke vrne v rodno Belgijo, kjer se zaplete v rop banke.

Delgo
Uradna stran
Napovednik (HD 480P, 31,6 Mb)
Neodvisni fantazijski animirani film o pustolovskem in naivnem najstniku, ki mora zbrati skupino prijateljev, da bi obvarovali svoj svet pred vojno med dvema narodoma.

Madagascar: Escape 2 Africa
Uradna stran
Odlomek "That Guy's Got Talent"
(HD 480P, 17,2 Mb)
Zabaven odlomek iz nadaljevanja animiranega filma Madagaskar, ko zebra Martin (Chris Rock) sreča čredo divjih afriških zeber.

Uroš Šetina