Zendaya v Challengers igra Tashi, nekdanjo tenisačico, ki se je podala na trenersko pot. Uspešno vodi moža, teniškega asa Arta (Mike Faist), ki ga po nizu porazov prijavi na teniški turnir
Zendaya v Challengers igra Tashi, nekdanjo tenisačico, ki se je podala na trenersko pot. Uspešno vodi moža, teniškega asa Arta (Mike Faist), ki ga po nizu porazov prijavi na teniški turnir "Challenger", kjer se mora soočiti s preteklim šampionom Patrickom (Josh O'Connor), nekdanjim najbližjim prijateljem in Tashino nekdanjo ljubeznijo. Foto: IMDb
Sorodna novica Beneški festival bo odprl Challengers, nova drama Luce Guadagnina

Film, ki je nastal pod okriljem studiev MGM in Amazon, ni umaknjen samo z beneškega festivala: datum premere je bil z letošnjega avgusta uradno prestavljen na april prihodnje leto. Namesto Challengers bo festival odprl italijanski film: drama Comandante v režiji Edoarda de Angelisa.

Guadagnino sicer svoje filme tradicionalno rad najprej predstavi v Benetkah: tam so premiero doživele njegova kanibalska drama Bones And All, grozljivka Suspiria in drama A Bigger Splash.

Stavka igralskega ceha SAG-AFTRA med drugi pomeni, da stavkajoči igralci ne smejo promovirati filmov, v katerih so nastopili – beneške premiere se torej ne bi smeli udeležiti. Fotografije z rdeče preproge bi bile sicer pomembne za promocijo filma: Zendaya je z 200 milijoni sledilcev ena najbolj priljubljenih zvezd na Instagramu, napovednik za Challengers pa je pred kratkim podrl rekord v najbolj gledanih prvih 24 ur po objavi (za izvirni film, ki ni del že obstoječe franšize).

Igralska stavka zdaj traja že drugi teden, sindikat pa ima podobne zahteve kot njihovi scenaristični kolegi. Poskrbeli bi radi za regulacijo rabe umetne inteligence in zvišanje finančnih nadomestil, ki jih dobijo od pretočnih platform. Foto: EPA
Igralska stavka zdaj traja že drugi teden, sindikat pa ima podobne zahteve kot njihovi scenaristični kolegi. Poskrbeli bi radi za regulacijo rabe umetne inteligence in zvišanje finančnih nadomestil, ki jih dobijo od pretočnih platform. Foto: EPA

Kaj to pomeni za letošnje festivale?
Vest je znanilec tega, kaj se še napoveduje letošnji beri festivalov, ki so predvsem prostor, kjer se promovirajo filmi, ki upajo na nominacije v sezoni nagrad. Lani so denimo na beneškem festivalu premierno predvajali drame Tár, Kit in Duše otoka, ki so bili glavni favoriti za oskarje.

Še na začetku tega tedna je direktor festivala v Torontu Cameron Bailey izrazil svoj optimizem za letošnji festival in napovedal "nor nabor", v katerem bo ogromno neodvisnih filmov, ki še nimajo distribucije pri velikih studiih, proti katerim Hollywood stavka. "Tiff se bo zgodil. Naši datumi ostajajo enaki, filmi bodo tukaj."

Naslednja žrtev: Dune 2?
Odpoved filma Challengers sledi govoricam, da namerava studio Warner zamakniti za november napovedano premiero spektakla Dune 2, v katerem prav tako nastopa Zendaya. Revija Variety poroča, da vodstvo studia tehta tudi, ali ne bi bilo pametno premakniti Aquamana 2 in drame The Color Purple.

Studio Lionsgate je v četrtek sporočil, da avgusta v kinematografe ne bodo poslali drame White Bird s Helen Mirren v glavni vlogi, nadaljevanje Umazanega plesa pa je bilo s februarja 2024 prestavljeno na poletje 2025. Studio A24 je odpovedal premiero komedije Problemista, ki je bila napovedana za avgust.

Mediji so sicer poročali, da je Tom Cruise pri SAG-AFTRI lobiral, da bi igralci smeli med stavko promovirati svoje delo. Posebna dovoljenja za delo je sindikat izdal igralcem, ki sodelujejo pri filmih, ki nastajajo brez podpore oz. vpletenosti studiev ali pretočnih platform. To velja denimo za film Mother Mary z Anne Hathaway in za akcijsko komedijo Bride Hard, v kateri nastopa Rebel Wilson.