Celovečerec Zgodba iz Kerale sledi štirim mladim Indijkam, ki so se spreobrnile v islam ter se pridružile IS-ju v Siriji in Iraku. Foto: IMDb
Celovečerec Zgodba iz Kerale sledi štirim mladim Indijkam, ki so se spreobrnile v islam ter se pridružile IS-ju v Siriji in Iraku. Foto: IMDb

The Kerala Story je indijski film v hindijščini, katerega režijo je podpisal Sudipto Sen, produciral pa Vipul Amrutlal Šah, v sodelovanju s Surjapalom Singhom sta tudi napisala scenarij. Film je sprožil polemike zaradi trditev, da je bilo na tisoče žensk iz Kerale spreobrnjenih v islam in rekrutiranih v IS. Film, ki je bil premierno prikazan 5. maja, so v Indiji že prepovedali v zveznih državah Zahodni Bengaliji in Tamilu Naduju, piše Euronews.

Trditev o 32.000 mladih Indijkah, "spreobrnjenih" v teroristke
Razburjenje je povzročil že lani objavljeni napovednik, saj je v njem med drugim podana trditev, da je bilo v Indiji kar 32.000 deklet "spreobrnjenih" v islamistične teroristke. Medtem ko je navedeno, da film temelji na dogodkih iz resničnega življenja in ustvarjalci filma navajajo, da temelji tudi na dolgoletnih raziskavah, je deležen glasnih kritik zaradi pomanjkanja statističnih dokazov.

To je sprožilo politično polemiko v Kerali, saj je vodja tamkajšnje zakonodajne skupščine V. D. Sathisan to označil za "jasen primer dezinformiranja" in zatrdil, da je bil film posnet, da bi "očrnil podobo Kerale". Poslanec Radžje Sabhe John Brittas je celo napisal pismo zveznemu notranjemu ministru Amitu Šahu, v katerem ga je pozval, naj strogo ukrepa proti ustvarjalcem filma.

V odgovor na obtožbe je producent in soscenarist Šah izjavil, da "nič, kar izjavimo, ne bo ostalo brez dokazov", in da je režiser in prav tako soscenarist Sen namenil štiri leta za raziskave za film. Kljub temu so kritiki njuno stvaritev označili za spodbujanje teorije zarote o islamofobnem ljubezenskem džihadu, znanem tudi kot Romeov džihad, ki trdi, da si muslimanski moški prizadevajo hindujske ženske spreobrniti v islam na način, kot sta zapeljevanje in poroka. Kritiki pravijo tudi, da ima filmska zgodba možnosti spodbujanja nasilja.

Predsednica vlade Zahodne Bengalije Mamata Banerdži je razglasila prepoved filma, s čimer je kinodvoranam v tej zvezni državi onemogočeno njegovo predvajanje. Pozneje je pojasnila, da je bila odločitev sprejeta, da bi ohranili mir v državi in preprečili vsakršne nasilne incidente ali zločine iz sovraštva. Združenje lastnikov multipleksov v zvezni državi Tamil Nadu je prav tako sporočilo, da bodo prenehali predvajati film, pri čemer so navedli težave z zakonom in redom ter slab odziv javnosti. V odzivu na prepoved predvajanja je Šah dejal, da "če nas državne vlade ne bodo poslušale, bomo sprožili pravne ukrepe."

Ironija poziva k javnemu obešanju
Član Nacionalistične kongresne stranke Džitendra Avhad je izjavil, da film ne temelji na dejstvih, zato je prav, da se prepove njegovo predvajanje. Šel pa je celo tako daleč, da je rekel, da bi morali producenta "javno obesiti". Ironija poziva je seveda marsikoga presenetila, sploh glede na to, da se filmu očita prav spodbujanje sovraštva in nasilja.

Višje sodišče v Kerali je predtem zavrnilo odlog objave filma in dodalo, da napovednik ne vsebuje ničesar žaljivega za nobeno določeno skupnost kot celoto. Sodišče je opozorilo tudi, da je Centralni odbor za certificiranje filmov (CBFC) proučil film in ugotovil, da je primeren za javno predvajanje.

Modi: Film razkriva teroristične zarote v Indiji
Politiki iz stranke Baratija Džanata (BJP – vladajoča politična stranka v Indiji pod premierjem Narendro Modijem) so se odločili podpreti film. Vladi v zveznih državah Utar Pradeš in Madža Pradeš, ki ju vodi BJP, sta objavili, da sta film oprostili davka. Premier Modi je pred kratkim pohvalil film med volilnim zborovanjem v zvezni državi Karnataka. Dodal je, da film poskuša "razkriti posledice terorizma v družbi. (...) Tako lepa država, kjer so ljudje delavni in nadarjeni. Film Zgodba iz Kerale razkriva teroristične zarote, ki se dogajajo v tej državi."

Scenarist in producent Šah je dejal še, da gre zdaj za film nacionalnega pomena. "Naš spoštovani premier je govoril o tem filmu. Druge pomembne politične stranke so govorile o filmu in to temo predstavljale kot nekaj, kar je narodnega pomena. Nekateri ljudje so ga podprli, nekateri pa mu nasprotovali. Zdaj tega nihče ne more prezreti na državni ravni, kar je za nas velik dosežek," je sklenil Šah.