S filmoma najbolj povezujemo Daniela Radcliffa in Renee Zelwegger. Foto: EPA
S filmoma najbolj povezujemo Daniela Radcliffa in Renee Zelwegger. Foto: EPA

Tudi pri omenjenih dveh filmih so sodelovali tuji vlagatelji ali ekipe, a se film kot britanski šteje, če je 70 odstotkov produkcijskih sredstev porabljenih v Veliki Britaniji in če je ustvarjalec filma iz Evrope. Harry Potter in jetnik iz Azkabana ter Bridget Jones: Na robu pameti sta lani k zaslužku britanskih blagajn prispevala več kot 18 odstotkov celotnega deleža. Približno četrtina filmov, ki so jih lani predvajali na Otoku, je bila domača.

Veliko zanimanje za britanske filme
Zanimanje za domače filme in zahteve po njih se v Veliki Britaniji povečujejo, veča pa se tudi zaslužek, ki ga prispevajo v blagajne. Ob tem se povečuje tudi delež britanskih filmov na tujih tržiščih. V Združenih državah Amerike je bil leta 2003 delež britanskih filmov 8-odstoten, že leto kasneje pa 11-odstoten. Še bolje jim gre v Nemčiji, kjer se je delež s sedmih povzpel na 17 odstotkov, v Franciji pa s petih na 13,5 odstotka.

Britanci v nasprotju z Američani pogledajo tudi precej več tujejezičnih filmov. Lani so jih na Otoku predvajali 169, kar predstavlja 37,5 odstotka vseh predvajanih filmov. V primerjavi s prejšnjim letom se je delež tujejezičnih izdelkov rahlo zvišal.