Švedska režiserka Lisa Aschan je v New Yorku prepričala že s svojim prvencem - She Monkeys (Apflickorna). Foto: EPA
Švedska režiserka Lisa Aschan je v New Yorku prepričala že s svojim prvencem - She Monkeys (Apflickorna). Foto: EPA
Rober de Niro, Eva Mendes
Filmski festival Tribeca so ustanovili, da po 11. septembru znova obudijo družabno in kulturno življenje na Manhattnu, med najzaslužnejšimi za njegovo ustanovitev pa je igralec in režiser Robert De Niro. Foto: EPA

Švedski film She Monkeys Lise Aschan je dobitnik nagrade za najboljši igrani film, izraelska filmarka Alma Har'el pa je dobitnica nagrade za najboljši dokumentarni film, ki jo je prejela za Bombay Beach. Obe sta se kot režiserki prvič spopadli s celovečernima izdelkoma.
Lepota in poetičnost mesta duhov
Bombay Beach je žirija soglasno izbrala zaradi 'lepote, poetičnosti, čustvenosti in domiselnosti'. Dogaja se v osamljenem, opustošenem puščavskem kraju, gre pa za portret tamkajšnjih prebivalcev in hkrati tudi 'mesta duhov', ki je ostalo za odhodom počitnikarjev pred desetletji.
Avtentičen prikaz odraščanja
Film She Monkeys pa so opisali kot 'tesnobno, odmevno, vendar nikoli vsiljivo' zgodbo. Napetost med dvema dekletoma, ki postaneta prijateljici in nato tekmici v jahalni ekipi, prepozna žirija kot edinstveno raziskovanje deklištva v tistih letih. "Film pripoveduje o spolnosti, odraščanju, moči in ambicijah. Je izviren in avtentičen," so še zapisali.
Desetletje Tribece
Za filmskim festivalom Tribeca, ki so ga ustanovili, da bi znova obudili newyorško četrt po opustošenju 11. septembra 2001, je deseto leto. Letos so prejeli več kot 5.000 filmov, predvajali pa 93 filmov, med temi 41 dokumentarcev in 52 igranih filmov. O tem, kdo izmed naslovov je prekašal vse drug, so letos presojali režiserja David O. Russell in Atom Egoyan ter igralci Paul Dano, Whoopi Goldberg in Michael Cera.
Najboljši igralec je postal Ramadhan "Shami" Bizimana za film o genocidu Grey Matter, tudi ta film je prvenec režiserja Kiva Ruhorahoza. Najboljša igralka je postala Carice van Houten za vlogo v filmu Black Butterflies, zgodbi o južnoafriški pesnici Ingrid Jonker.