Ang Lee je s filmom Brokeback Mountain zadel v črno. Foto: Reuters
Ang Lee je s filmom Brokeback Mountain zadel v črno. Foto: Reuters
Režiser Marc Rothemund
Režiser Marc Rothemund tokrat ne more pričakovati nagrade. Foto: EPA
Anthony Hopkins
Anthony Hopkins je nanizal celo verigo odličnih vlog. Foto: EPA

Nominacije za zlate globuse so postregle s presenečenjem. Zelo slabo so se odrezali filmi velikih hollywoodskih studiev.

Pri nominacijah za nagrade, ki naj bi napovedovale tudi rezultate oskarjev, se je najbolje odrezal kontroverzen film o ljubezni med dvema kavbojema režiserja Anga Leeja. Brokeback Mountain je pospravil kar 7 nominacij, tudi nominacijo za najboljši film, režiserja, najboljšega glavnega igralca (Heath Ledger) in scenarij. Za naslov najboljšega režiserja se bodo potegovali še Woody Allen, George Clooney, Peter Jackson, Fernando Meirelles in Steven Spielberg.

Manjši studii v vzponu
V družbi nominirancev za najboljši film so se znašli predvsem izdelki manjših neodvisnih studiev. Brokeback Mouintain se bo tako spoprijel s filmi Good Night and Good Luck (režiral ga je George Clooney), Match Point Woodyja Allena ter filma A History of Violence (Davida Cronenberga) in The Constant Gardener (Fernando Meirelles). Za največja poraženca nominacij so označili Stevena Spielberga in Petra Jacksona. Njuna filma München in King Kong sta prejela le po dve nominaciji.

Kitajska osvaja svet filma
Kitajska kinematografija je očitno v vzponu. Med peterico nominirancev za najboljši tujejezični film kar dva prihajata s Kitajske. Filmoma Kung Fu Hustle in master of Crimson Armor bodo konkurirali filmi Merry Christmas (Francija), Tsotsi (Južnoafriška republika) in Paradise Now (Palestinska ozemlja). Tudi v konkurenci tujejezičnih filmov so nekatere letošnje filmske uspešnice "izvisele". Poraženi so predvsem nemško govoreči filmi Sophie Scholl - zadnji dnevi (režija Marc Rothemund), Propad (Dany Levy) in Z glavo ob zid (Atih Akin).

Heathu Ledgerju bodo v boju za zlati globus za najboljšega igralca v glavni vlogi načrte poskušali prekrižati Russel Crowe (Cinderella Man), Philip Seymour Hoffman (Capote), Terrence Howard (Hustle & Flow) in David Strathairn (Good Night and Good Luck).

V ženski različici kategorije pa si bodo nasproti stale Maria Bello (A History of Violence), Felicity Huffman (Transamerica), Gwyneth Paltrow (Proof), Charlize Theron (North Country) in Ziyi Zhang (Spomini gejše).

Usodni dan je 16. januar
Ravno tako pomemba kot priznanja za trenutno vroče filme je odmevna tudi nagrada za življenjsko delo. To bo letos prejel britanski igralec Anthony Hopkins. Hopkins bo tako nasledil nagrajence prejšnjih let Ala Pacina, Robina Williamsa in Gena Hackmana. Zlate globuse bodo podelili 16. januarja, ko se bo lahko začelo tudi natančnejše ugibanje o izidu podelitve oskarjev.