Pri proučevanju narave zla si je Amalric menda pomagal z javnimi nastopi novega francoskega predsednika Sarkozyja in nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira. Foto:
Pri proučevanju narave zla si je Amalric menda pomagal z javnimi nastopi novega francoskega predsednika Sarkozyja in nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira. Foto:

Konec je časov, ko so Bonda preganjali zlobci s krvavimi solzami, zgovornimi brazgotinami in mačko v naročju - tudi negativci gredo v korak s časom. Mathieu Amalric, ki v novem Bondu (Quantum of Solace) igra zlohotnega poslovneža Dominica Greena, tako ne bo imel nobene telesne pohabe, ki bi kazala na njegov pokvečeni značaj; a prav zato, ker bo tako "anonimen", bo bolj resničen ... in grozljiv, je prepričan Amalric.

Nevarne tapete
"Dandanes ne moreš na prvi pogled ugotoviti, kdo so zlobci. Videti so kot tapete, delajo pa v bankah in laboratorijih, morda so zavarovalniški agenti," razmišlja Francoz, ki te dni snema na zapuščeni gorski lokaciji v Čilu, kjer so postavili "štab" njegovega lika. Dominic Greene je namreč na čelu podtalne organizacije, ki skuša v Boliviji (v zameno za rodovitno zemljo in gozdove) spet vzpostaviti diktaturo. V ospredju bosta vprašanje globalnega segrevanja in vse ostrejši boj za zaloge pitne vode.

Nimam na primer kovinske čeljusti, zato moram bistvo lika najti v sebi. Pred očmi imam nasmešek Tonyja Blaira in nore oči Nicholasa Sarkozyja.
Mathieu Amalric
"Pred očmi imam anonimnost," svoj pristop k vlogi razlaga Amalric. "To gre v kontekst multinacionalk." No, Bondovi sovražniki so bili v preteklosti vsekakor manj ... diskretni. Spomnimo se samo nekaj najbolj zloveščih.
Ana Jurc










22. film iz najbolj trdožive franšize v zgodovini kinematografov snemajo v letu, ko bi Ian Fleming praznoval stoti rojstni dan, prav tako pa bomo zaznamovali 46-letnico rojstva prvega filmskega Bonda (to je bil seveda Sean Connery v Dr. No). Quantum of Solace režira Marc Forster. Lepih deklet, zmogljivih naprav in nasilja kot po navadi ne bo manjkalo, bo pa ta film 'bolj realističen in psihološko poglobljen od svojih predhodnikov'. Odločitev, da bo Bolivijo v filmu 'igral' Čile, se ni izkazala za preveč priljubljeno - državi se še od vojne v letih 1879-84, v kateri je Čile zavzel del bolivijske tihomorske obale, ne marata preveč.
Na prvi pogled je bil skoraj prelep in prenežen za negativca, ampak astmatični Le Chiffre (Mads Mikelsen), ki je točil krvave solze, se je v Casino Royale izkazal za precej trd oreh. Najbolj je bil 'v elementu' v prizoru, ko je z zavozlano vrvjo Bondu pokazal 'staro šolo' mučenja.
A View to A Kill je najbrž eden od najslabših filmov iz serije, ampak noben film, ki ima v vlogi glavnega negativca Christopherja Walkena, ne more biti popolnoma zanič. Vlogo so menda najprej ponudili Davidu Bowieju, pa jo je zavrnil, češ da 'noče naslednjih mesecev samo gledati dvojnika, ki namesto njega pada s pečin'. V filmu se izkaže, da je Zorin 'produkt' poskusov med drugo svetovno vojno, v katerih so nacisti nosečnicam vbrizgali velike količine steroidov, da bi tako ustvarili 'superotroke'. Tisti otroci, ki so preživeli, so bili v resnici zelo inteligentni ... in neverjetno nori.
Alec Trevelyan (Sean Bean), nekdaj agent 006, je hodil v 'Bondovo šolo' - je uglajen in pozna vse trike, manjkajo mu le etični zadržki. Ima tudi 'osnovno opremo' Bondove nemezis - zanimivo brazgotino na obrazu in podvodno trdnjavo. Na samem koncu filma Alex na Bondovi roki visi s satelitske antene. 'Za Anglijo, James?', ga skuša na stare dobre čase spomniti nekdanji prijatelj. 'Ne, zame,' odvrne 007 ... in ga spusti v prepad.
Jaws (Richard Kiel) je morda samo pribočnik, a glede na to, da je gorila z železnim zobovjem, bi bil na seznamu v vsakem primeru. Jaws je trpežen - pojavi se v kar dveh filmih, The Spy Who Loved Me (1977) in Moonraker (1979). V zadnjem Bonda (ki je bil takrat Roger Moore) potisne iz letala - pa ga vseeno ne ubije, ker ta med prostim padom ukrade padalo pilotu.
Ernst Blofeld je bil prototip zlobca, ki ga prepoznaš na sto kilometrov: plešast, z obvezno brazgotino in v kimdžongilovski tuniki. Muca v naročju je samo pika na i. Nastopil je kar v šestih filmih o Bondu, je pa res, da do You Only Live Twice sploh niso pokazali njegovega obraza, glas mu je pa posojal nekdo drug ...
Gert Fröbe ni govoril angleško, zato ga je bilo treba v filmu sinhronizirati - pa je Auric Goldfinger na AFI-jevem seznamu najboljših filmskih zlobcev vseh časov vseeno prišel do 49. mesta. Njegov 'genijalni' načrt? Operacija Grand Slam - prodreti v Fort Knox, iz skladišča ukrasti močan laser in detonirati jedrsko glavo; tako bi 'umazal' ameriške rudnike zlata in dvignil ceno lastnim zalogam drage kovine.