Foto: FeKK
Foto: FeKK

Nagrade 6. festivala kratkega filma FeKK so podelili v petek zvečer v Slovenski kinoteki, o nagrajencih pa je odločala mednarodna žirija v sestavi Wouter Jansen, Varja Močnik in Carlo Migotto. O zmagovalni stvaritvi so zapisali še: "Ta dokumentarec nam je dal vpogled v kulturno življenje v Skopju, hkrati pa nam je nastavil ogledalo. (...) Film, ki nam pokaže, da kultura ne hrani le našega duha, pač pa v primeru nekaterih tudi telo."

Sorodna novica KatastroFeKK: tema 6. festivala kratkega filma kot "samoizpolnjujoča se prerokba"

Subtilna zgodba o odnosu med mamo in hčerjo
Kratkometražec Moje vesolje režiserke Yuliye Moline, ki je nastal v hrvaški produkciji, je mednarodna žirija nagradila kot najboljšega v programu FeKK SLO. Kot berem o v utemeljitvi, je ta kratkometražec "zelo neposredna, a v isti sapi subtilna zgodba o mami in hčeri, ki jo tke resnična ljubezen, a hkrati tudi razlike in predsodki. Režiserka za kamero ne posega v dogajanje, a tudi ne skriva svoje prisotnosti, s čimer ustvari dinamičen, čustven, a tudi družbeno zaveden in pomemben film."

Nezmožnost ljubezni do lastne družine
Nihče ni rekel, da te moram imeti rad
režiserja Matjaža Jamnika je bil deležen posebne omembe mednarodne žirije v programu FeKK SLO. Kot so zapisali v utemeljitvi, je Jamniku "uspelo prikazati dobro razdelan svet in povedati vse prek majhnih interakcij med liki, pri tem pa se je dotaknil tabuja, da nisi zmožen ljubiti svoje družine".

Skupinska analitično naravnana stvaritev
Izmed filmov programa FeKK YU je mednarodna žirija kot najboljšega ovenčala hrvaški Testfilm #1, ki je delo skupine Telcosystems. V utemeljitvi beremo: "Testfilm #1 razsvetli občinstvo tako, da se analitično spopade z eksperimentalnim filmom in z oviro v njegovem golem obstoju, tj. z digitalnim medijem v njegovi sodobni inkarnaciji in tesnem odnosu s trgom, na katerem so svobodni le tisti, ki ga nadzorujejo."

Sodobna reinterpretacija Ezopove basni
Mednarodna žirija je posebno omembo za najboljšo animacijo v programu FeKK YU namenila hrvaškemu Cockpera, ki ga podpisuje režiserka Kata Gugić. Po besedah žirije gre za "briljantno animirano in operno reinterpretacijo Ezopove basni, ki nas spomni, da usoda pogosto kaznuje arogantne".

Razdiranje ustaljenega dojemanja filmskega posnetka
Lovorike pa je podelila tudi žirija slovenskih filmskih kritikov v sestavi Oskar Ban Brejc, Anja Banko in Jernej Trebežnik. V programu FeKK SLO so jo namenili filmu slovenske režiserke Nike Tomažič O čustvih in drugem zakonu termodinamike. "Film s tehniko, ki v običajnih podobah krajin ustvarja vizualni šum, razdira ustaljeno dojemanje filmskega posnetka in hkrati že vzpostavlja nove iluzije. Z zvokom, ki v odnosu do slike gradi občutno napetost, vzbuja intenzivno telesno izkušnjo, s tem pa podira idejo o hladnosti tehnologije in dopušča prostor za heterogeno razumevanje," so zapisali v utemeljitvi.

K univerzalnosti težeč etnološki zapis nekega kraja in časa
V okviru programa FeKK YU je nagrada žirije slovenskih filmskih kritikov pripadla srbski stvaritvi In pride večer, ki jo podpisuje režiserka Maja Novaković. O njenem delu so v utemeljitvi zapisali: "S pozornimi detajli opravil in gest, ki jim redko posvečamo pozornost, ustvari film izrazito haptično in zemeljsko podobo vsakdana. Ti detajli gestam časovno in prostorsko specifičnost obenem odvzemajo in jo priznavajo. Kar je po eni strani etnološki zapis nekega kraja in časa, je hkrati intimen doživljaj, ki v vsakem trenutku teži k univerzalnosti."

6. Fekk je od ponedeljka, 17. avgusta, na Muzejski ploščadi Metelkova, v Slovenski kinoteki in Kinodvoru na ogled ponudil več kot 130 kratkih filmov. Nagrade so podelili v petek, festival pa se končuje v soboto, 22. avgusta, s projekcijami v Slovenski kinoteki. Foto: BoBo
6. Fekk je od ponedeljka, 17. avgusta, na Muzejski ploščadi Metelkova, v Slovenski kinoteki in Kinodvoru na ogled ponudil več kot 130 kratkih filmov. Nagrade so podelili v petek, festival pa se končuje v soboto, 22. avgusta, s projekcijami v Slovenski kinoteki. Foto: BoBo