Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Zgodovinska drama, ki je tudi avstrijski kandidat za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film, sledi cesarici Elizabeti (Krieps), ki se po 40. letu začne upirati svoji skrbno načrtovani javni podobi. Avstrijska cesarica Elizabeth Amalie Eugenie – Sisi je bila žena habsburškega monarha Franca Jožefa I.

Žirija festivala, ki so jo vodili producentka Tanya Seghatchian, igralka Gwendoline Christie, filmski ustvarjalec in dramatik Kemp Powers, režiserka Chaitanya Tamhane in novinar Charles Gant, je film opisala kot "očarljivo in izvirno interpretacijo življenja avstrijske cesarice Elizabete".

Ženska zunaj časa, ujeta v lastno ikonografijo
"Žirija je bila popolnoma očarana nad sublimno izvedbo Vicky Krieps, ki spregovori o ženski zunaj časa, ujeto v lastno ikonografijo, in njeno uporniško hrepenenje po osvoboditvi,"
je žirija zapisala v utemeljitvi, piše portal Deadline.

Preden je žirija razglasila Corsage za zmagovalca, je zaradi "čistega filmskega jezika" in "formalnega mojstrstva" pohvalila še en tekmovalni naslov, najnovejši film Hlynurja Pálmasona Godland.

Tako Corsage kot Godland sta debitirala v Cannesu na začetku tega leta, kjer je Krieps, znana iz filmov Fantomska nit in Bergmanov otok, prejela nagrado za najboljšo igralko v rubriki Un Certain Regard.

Med preostalimi nagradami v glavnem tekmovanju je nagrado Sutherland za celovečerni prvenec prejela čilska filmska ustvarjalka Manuela Martelli za njen prvenec 1976, zgodovinsko dramo, ki jo predstavljajo kot portret načinov, kako je Pinochetova diktatura uporabljala svojo surovo silo. Letošnjo nagrado občinstva je prejel Blue Bag Life Lise Selby, Rebecce Hirsch Lloyd-Evans in Alexa Frya.

Zmagovalce so na spletni slovesnosti razglasili predsedniki žirij zadnji dan londonskega filmskega festivala BFI, še poroča Deadline. Londonski filmski festival se nocoj končuje z evropsko premiero nadaljevanja filma Riana Johnsona Glass Onion: A Knives Out Mystery.